Vlada usvojila: Pojednostavljena procedura za kupce-proizvođače energije

Beograd — Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici novu uredbu.

Reč je o Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvodjača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz OIE, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Izmene Uredbe omogućiće da se dodatno skrati procedura i smanje troškovi za kupce proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju, i ne isporučuju višak energije u prenosni, distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem.

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača dužni su da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja, čime je procedura za ovu kategoriju dodatno pojednostavljena.

Kupac-proizvođač je nova kategorija učesnika na tržištu električne energije, koja je u pravni sistem Republike Srbije uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), usvojenim prošle godine. Novim zakonom bitno je pojednostljena procedura sticanja statusa kupca-proizvođača, tako da je umesto nekadašnjih 20, sada potreban samo jedan korak.

Do sada je 60 fizičkih lica i osam pravnih lica upisano u registar kupac-proizvođača, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,12 MW.

Prema podacima JP “EPS Snabdevanje” i “Elektrodistribucije Srbije”, podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW.

Uvođenjem instituta kupca-proizvođača, građanima i pravnim licima se, kao krajnjim kupcima, omogućava da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe i tako smanje račune za električnu energiju, istovremeno postajući aktivni učesnici u procesu energetske tranzicije. Uključivanjem potrošača koji troše sopstvenu energiju iz obnovljivih izvora smanjuju se gubici u mreži i doprinosi povećanju energetske nezavisnosti i bezbednosti, kao i očuvanju zdrave životne sredine, navedeno u saopštenju.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × 4 =