VOĆNI DRAGULj JESENI I ZIMI-NAR

NAR JE SIMBOL PLODNOSTI I IZOBILjA. PORED TOGA ŠTO JE VEOMA PRIJATNOG UKUSA ON JE IZUZETNO ZDRAV ZATO GA MNOGI SMATRAJU VOĆNIM DRAGULjEM JESENI I ZIME.

Nar se naziva kraljevskim voćem zbog jedinstvenog sastava i velikog broja korisnih svojstava o kojima možda i ne razmišljamo dok uživamo u njegovim ukusnim bobicama. Ovo divno i veoma traženo voće bogato je vlaknima, vitaminima i prava je riznica vitamina C. Kada konzumirate nar ili njegov prirodno ceđen sok činite dobro za svoj organizam i imunitet.
Postoje dve vrste nara, pitomi nar koji ima krupnije i slađe plodove i divlji nar čiji su plodovi sitniji i kiseliji. Intenzivno crvena boja nara potiče od antioksidanta antocijanina. Semenke nara i kora ploda su bogate polifenolnim jedinjenjima koja nas štite od dejstva slobodnih radikala. Ovo voće jedinstvenog izgleda ima sezonu od septembra do februara, upravo je vreme kada ga najviše ima na pijacama te savetujemo da se često nađe na vašoj trpezi. Nar je bogat brojnim mineralima koji su nam potrebni u periodima promene godišnjeg doba i koji pomažu u obnavljanju energije. Obiluje kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, što će u ovom jesenjem periodu doprineti jačanju vašeg imuniteta.
Korisno je znati da sok od nara sprečava aterosklerozu, smanjuje krvni pritisak, pomaže u smanjenju apsorpcije šećera što je veoma važno posebno dijabetičarima. Pored toga smanjuje nivo holesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, u tu svrhu je najbolje koristiti ulje od semenki nara. Svakodnevnim konzumiranjem nara nokti postaju čvršći, koža i kosa sjajnije. Zbog brojnih benefita za zdravlje ali i jedinstvenog ukusa nar se smatra pravim voćnim draguljem jeseni.
Koštice nara se koriste i za pravljenje ulja koje poseduje Omega 5 masne kiseline – punicinske kiseline. Kao jedini prirodni izvor ove supstace narovo ulje predstavlja jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidanata. Ulje nara se smatra i moćnim saveznikom protiv starenja, te se često nalazi i u sastavu vrhunske kozmetike jer hidrira kožu i vraća joj elastičnost.
Konzumiranjem nara popraviće se ne samo vaše raspoloženje, već i pamćenje. Nar je jedna od najlekovitijih voćki. Raste u obliku grma koji cveta u toku leta, sazreva na jesen i ovo je pravo vreme da se nađe na našoj trpezi uz ostale zdrave namirnice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × three =