Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

“Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: beloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Pre godinu dana smo sproveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludno”, istakao je Lukašenko na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti, prenosi agencija Belta.

Pored toga, dodao je, vazduhoplovne snage i snage PVO i Belorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti.

“Raketni sistemi Polonez i Iskander su dovedeni na poziciju. Bez crvenih linija udarajte svim vrstama oružja”, poručio je beloruski lider, napominjući da se nada da do sukoba ipak neće doći.

Prema njegovim rečima, Belorusija je zatvorila južnu granicu sa Ukrajinom i zapadnu granicu sa Evropskom unijom i prati situaciju kako bi “sprečila bilo kakav nadzor, kao što se dešavalo u njenoj istoriji”.

Predsednik Belorusije je podvukao da Minsk neće dozvoliti nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom, a, kako je dodao, ti sukobi nisu potrebni ni Kijevu.

“Garantujem da nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom nećemo dopustiti. Neće ih biti i nisu nam potrebni. Ali još više oni nisu potrebni Ukrajini… Zašto da otvaraju još 1.500 kilometara fronta?”, rekao je Lukašenko.

On je naveo da ukrajinski dronovi prenose eksploziv za terorističke napade u Rusiji, ali Minsk i Moskva i dalje obuzdavaju te napade.

“Branićemo se i odbraniti od ovih bespilotnih letelica. Ne želimo više da se eksplozije poput one u Krokusu ponavljaju u našoj bratskoj zemlji… Zamolio bih Ukrajince da se ne šale i da se ne igraju vatrom”, rekao je Lukašenko.

On je naveo da su beloruske snage bezbednosti blokirale južnu i zapadnu granicu i da prate situaciju kako bi sprečile “greške”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen + eighteen =