VRAĆAJU SE TROPSKE VRUĆINE: U ovom delu Srbije i do 38 stepeni, meteorolog najavio novi toplotni talas

Današnji dan obeležiće promenljivo oblačno vreme, uz duže sunčane intervale i ređu kišu, dok će noć ka ponedeljku biti suva i vrlo sveža, najavio je meteorolog Marko Čubrilo.

Kako navodi, do četvrtka nam slede prijatne noći uz postepen porast dnevnih maksimuma i moguće ređe lokalne pljuskove.

– Otopljenje će potrajati do oko 8. avgusta, nakon čega se simulira novo osveženje – najavljuje Čubrilo i dodaje:

– Noć ka ponedeljku uglavnom će biti vedra što će doprineti brzom hlađenju nižih slojeva atmosfere tako da će u drugom delu noći i pred zoru u ponedeljak minimumi najčešće biti od 10 do 15, a lokalno u planinskim kotlinama i oko sedam stepeni Celzijusa. Do srede malo do umereno oblačno i umereno toplo, bez velike vrućine ali uz postepen porast temperature. Jutarnji minimumi od 15 do 18 stepeni, a dnevni maksimum u ponedeljak od 27 do 32, a u sredu od 29 do 33 stepena Celzijusa – piše Čubrilo.

On dalje dodaje da postoji verovantnoća za pojavu lokalnih pljuskova i to pre svega u ponedeljak nad delovima Hrvatske, severne BiH i delova Vojvodine, ali će oni biti retki i uglavnom slabi.

– Od srede će nad nama dominirati polje anticiklona preko kojeg će se pokrenuti strujanje toplog vazduha te će drugi deo nedelje doneti nov period letnjih vrućina ali one ne bi trebale biti tako ekstremne kao tokom vrelih naleta u julu. Makismumi bi se uglavnom kretali do 30 do 35 stepeni Celzijusa, na jugu oko 38 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka ali ne tako ekstremno – navodi Čubrilo.

Posle 8.avgusta stoji signal za novo osveženje koje bi uz povremene pljuskove potrajalo do oko 15. avgusta.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − nine =