Vučić na sednici SB UN: “ZSO ni na vidiku”; Lažni ambasador pokušao da zameni Osmani na sednici SB UN

U Njujorku se danas održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolina Zijade.

Sednicu je otvorila predsedavajuća Savetu bezbednosti za april Vaneša Frejzir. 

Lažni ambasador pokušao da zameni Osmani na sednici SB UN; Stigla reakcija: “Ustani i napusti sto”

Lažni ambasador tzv. Kosova u SAD Iljir Dugoli, pokušao je da zameni Vjosu Osmani na sednici SB UN o Kosovu.

Sekretarijat UN zamolio Iljira Dugolija da ustane i napusti sto kada je pokušao da zameni Osmani.

I predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja ukazao je na to. 

18:54

Vučić: Zahtevamo puštanje svih političkih zatvorenika koje drži Priština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija zahteva momentalno puštanje svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim.

“Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika”, izjavio je Vučić u obrachanjju na sednici Saveta Bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj Unmika o Kosovu i Metohiji.

Podsetio je da je Srbija ranije donosila zakone o amnestiji, prema kojimja je na hiljade terorista OVK oslobođeno, uključujući i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

Vučić je istakao da Priština sprovodi arbitrarna hapšenja kao i druge vrste fizičkog institucionalnog nasilja. Podsetio je na je poslednje takvo hapšenje Srećka Sofronijevića, Srbina koji je 2021. godine jedva preživeo ranjavanje od strane prištinskih snaga.

“Sofronijević je jedva preživeo pucnjavu, za koju niko od pripadnika specijalnih snaga Prištine nije odgovarao, a kamoli da je bio kažnjen. Umesto toga, Sofronijević je bio uhapšen pre nekoliko dana i prebačen u pritvor pod optužbom kršenja tzv. ustavnog poretka lažne države tzv. Kosova. On je čovek koji nikada nije imao nikakvih prekršaja, nikakvo delo i koji je sve vreme prištinskog terora proveo u svom rodnom gradu, u svojoj kući”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija dobija izveštaje o daljem fizičkom zlostavljanju Srećka Sofronijevića i istakao kako je ministar u Kurtijevoj vladi Ljiburn Aliju izjvio kako je tzv. država Kosovo privremeni projekat i da tzv. kosovska nacija ne može biti stvorena.

“Tako da je nevini i upucani Sofronijević u zatvoru zbog navodnog kršenja nekog ustavnog poretka, a Aljiju je dalje slobodan i na nekoj visokoj poziciji u Prištini”, rekao je Vučić.

Ističe da su prijatelji Prištine jedini koji veruju u ovakvu vladavinu prava. Govoreći o vladavini prava, Vučić je istakao da najveći protivnik tzv. Ustava Kosova nije Beograd već Kurti, jer on i njegovi saradnici odbijaju da primene odredbe Briselskog sporazuma koji je ratifikovan dvotrećinskom većinom u tzv. kosovskom parlamentu.

Podsetio je da je Priština organizovala u većinski srpskim opštinama izbore koje su Srbiji bojkotovali zbog kršenja njihovih prava i zbog ugrožavanja njihove bezbednosti, te je naglasio da je samo 0,029 odsto Srba glasalo na tim izborima.

“Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene i imenovane uz potpuno odsutstvo bilo kakvog legitimiteta. Onda su došli u sedlišta tih srpskih opština kao pravi okupatori, koji su bili praćeni teško naroženim kosovskim specijalcima. Ono što je sledilo jeste brutalni teror protiv Srba”, naveo je Vučić.

Uprkos deklarativnim međunarodnim pozivima da se okonča ova situacija, dodaje Vučić, Priština i dalje nastavlja sa okupacijom na severu, posle lažnih objašnjenja da će da pozove te zvaničnike da traže peticiju od Srba za smenu organa, kako bi organizovao referendum za njihov opoziv.

“Da bi taj referendum bio uspešan, potrebna je izlaznost od preko 50 odsto registrovanih glasača, a Srbi su inicijalno pristali da organizuju potpisivanje i okupili više od potrebnih 20 odsto za opoziv. Kako bi se sprečilo opozivanje, Priština je iznenada povećala broj registrovanih glasača. Zato sada ima 46.249 glasača na spiskovima u one četiri opštine, što je 5,7 odsto više nego 2021”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je tako 2498 novih glasača dodato, a broj albanskih glasača je bio veštački povećan za 12,42 odsto.

“Ako se tome doda onemogućavanje glasanja poštom za proterana lica, a takođe i kampanja zastrašivanja i ucena usmerena protiv Srba, da ne učestvuju na takvom referendumu, očigledno je da Priština namerava da finalizuje progon Srba uz podršku ilegalnih opštinskih vlasti. I zbog toga nedavna odluka koju su Srbi doneli da bojkotuju taj referendum je prilično razumljiva i jedina moguća, zato što su onemogućeni da ostvare određeni cenzus od 50 odsto”, zaključio je Vučić.

18:53

Nebenzja o licemerju Zapada: Etnička pitanja moraju se rešavati dijalogom

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja, obratio se na sednici SB UN.

“Slušali smo gospođu Osmani”, kazao je Nebenzja i istakao da je ona ovde privatno i podsetio na kršenje procedura zbog prisustva žena iza nje.

Podsetio je na NATO agresiju na SRJ i na užasne posledice te ilegalne intervencije.

Ukazao je na činjenicu da su zapadne sile sprečile da se održi sednica SB UN o posledicama NATO agresije na SRJ.

“Glasali su protiv i odgovor je bio da ne treba pričati o istorijskim događajima, a posle nekoliko nedelja pokušavaju da promovišu rezoluciju o Srebrenici”, kazao je on.

Istakao je da je Nemačka zemlja koja je u 20. veku provela najveći genocid u ljudskoj istoriji.

On je podsetio da je Rusija prošlog meseca inicirala raspravu o situaciji na KiM 25 godina posle NATO intervencije kojom su, kako je rekao, napadom na suverenu zemlju prekršene sve međunarodne pravne norme.

“Ako dozvolimo da sila bude oruđe kojom se disciplinuju daleko slabije zemlje to će proizvesti nesagledive posledice. Etnička pitanja moraju se rešavati dijalogom i dogovorom, Kina ostaje posvećena tim ciljevima, i nastaviće da podržava dijalog kao jedini način rešavanje problema”, rekao je on. 

18:52

Francuska: Hitno potreban napredak ka normalizaciji

Predstavnik Francuske Nikola de Rivijer poručio je da je hitno potreban napredak ka normalizaciji, jer će osigurati stabilnost u regionu, i neizbežan je uslov za evrointegracije.

Smatra da su sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu veliki uspeh i zahteva punu implementaciju.

Francuska će, poručuje, nastaviti da podržava posredovanje EU.

Napominje da Beograd i Priština moraju da ispune svoje obaveze i pozdravlja konstruktivne akcije na obe strane.

Mora se, međutim, ići dalje, dodaje ambasador i ukazuje da se formiranje ZSO od Prištine predugo očekuje.

“Nadamo se da će biti postignug nepovratan progres, u skladu sa aspiracijama Kosova da postane član Saveta Evrope”, istakao je ambasador.

Istakao je da izbori na severu KiM moraju biti organizovani što pre, uz učešće svih zajednica.

Apeluje na strane da pronađu rešenje u dijalogu, kako bi prevazišli tenzije koje je stvorila odluka Prištine da ukine upotrebu dinara. 

18:42

Kina podržava teroritorijalni integritet Srbije

Predstavnik Kine pozvao je Prištinu da odustane od jednostranih akcija koje izazivaju tenzije i konfrontaciju. Takođe, podsetio je da je važno formirati ZSO i da se Kina nada da će EU zadržati neutralnost kao medijator.

“Kina podržava strane da nađu međusobno prihvatljivo rešenje kroz dijalog u skladu sa Rezolucijom SB 12 44, a srpski suverenitet, nezavisnost i teroritorijalni integritet moraju biti u potpunosti poštovani”, kazao je on.

Narativ “ljudska prava iznad suvereniteta” efektivno svode ljudska prava na političko oruđe kako bi se NATO mešao u unutrašnje stvari država, što ugrožava i suverenitet i obećanu zaštitu ljudskih prava, upozorio je on.

18:08

“Eventualni prijem tzv. Kosova u SE biće nagrada za sprovođenje progona”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da će ukoliko tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope (SE), instituciju čiji je smisao i cilj promovisanje vladavine prava i sloboda, za režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija to biti nagrada za sprovođenje progona nad srpskim narodom na KiM i stvaranje sistema aparthejda u srcu Evrope.

Predsednik Srbije je to izjavio u Njujorku tokom svog izlaganja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

“Iako je današnja sednica posvećena konkretnom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, moram da vas upozorim ne samo na opasnost koja proističe iz revitalizacije politike mržnje koju sprovodi Priština, već i na opasnost koju pred međunarodni pravni poredak nosi preporuka tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE)”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je izjašnjavanje o članstvu tzv. Kosova u SE, koje je nazvao “finalom izrugivanja međunarodnog prava”, planirano za sredinu maja.

“Zato se lako možemo naći u situaciji da šovinistički režim koji sprovodi progon nad čitavim narodom bude nagrađen za svoje postupke i to upravo od organizacije čiji je smisao i proklamovani cilj promovisanje i zaštita vladavine prava i zaštita ljudskih prava i sloboda”, rekao je Vučić.

Predsednik je tokom svog govora podsetio na neke od nekažnjenih zločina počinjenih na KiM, a za koje je rekao da su se dogodili u prisustvu i pred očima međunarodnih snaga UN. “U julu 1999. albanski teroristi su masakrirali 14 srpskih poljoprivrednika iz sela Staro Gracko ​​kod Lipljana.

U februaru 2001. godine dignut je u vazduh autobus koji je prevozio Srbe raseljene sa Kosova i Metohije da obiđu grobove svojih najmilijih”, rekao je Vučić. Predsednik je podsetio sa govornice SB UN da je u tom napadu poginulo 12 Srba, a da ih je 43 ranjeno. “Albanski teroristi u Goraždevcu su 2003. godine pucali na srpsku decu koja su se kupala u Visokim Dečanima i tada je ubijeno dvoje dece, a nekoliko ih je teško ranjeno. Vrhunac zla bio je pogrom nad srpskim narodom u martu 2004. godine, kada je ubijeno 16 Srba. Stotine je povređeno, oko 4.000 proterano”, naveo je Vučić.

Dodao je da je tokom pogroma šest gradova i devet sela etnički očišćeno od Srba, a da je uništeno ili teško oštećeno više od 800 objekata, uključujući 35 pravoslavnih crkava i manastira.

“Bilans tog navodnog dvadesetpetogodišnjeg mira je proterivanje skoro četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca. Oni, izgleda, nemaju pravo na održiv povratak, jer su kreatori prividnog mira ocenili da je lakše integrisati te ljude u sredine u kojima se nalaze protiv svoje volje, nego stvoriti funkcionalno multietničko društvo na Kosovu. Ako ovo prevedemo na svakodnevni jezik, očigledno je da je albanskom ekstremizmu sve tolerisano u proteklih 25 godina i to na način da ideolozi i izvršioci politike zla i progona Srba ne budu izolovani i kažnjeni, već nagrađeni”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da za te zločine nije niko priveden pravdi i da je na 20. godišnjicu martovskog pogroma režim u Prištini ponovo ponudio istu neistinitu priču o utapanju tri dečaka koja je pokrenula talas nasilja, ubistava, pljački i proterivanja.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 − twelve =