VUČIĆ O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: Veoma je napeto, ne vidim rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas orden ministru spoljnih poslova Kube, a zatim se obratio građanima Srbije.

printscreen
printscreen

Vučić je na samom početku istakao da je Kuba na strani međunarodnog prava i da je pravdu teško moguće objektivizovati, ali da je jasno ko poštuje rezolucije UN.

“Republika Kuba je na strani prava, kao što je i Srbija, u svim slučajevima međunarodnih sporova. Naša jedina politika je poštovanje UN i rezolucija koje je to telo donelo”, dodao je.

Vučić se osvrnuo na trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Po pitanju optimističnih izjava iz EU o postizanju dogovora sa Prištinom, istakao je da evropski političari ne moraju da budu mrgudi i da pesimistično gledaju na sve kao on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne vidi rešenje u ovom momentu i da će 1. septembra početi akcija menjanja tablica.

“Kurti uveren da će to proći uspešno. To je proces koji će da traje. Mi smo svakako suočeni sa tim problemom, ali nam ostaje da vidimo. Ja očekujem važne posete i razgovore posle samita Otvorenog Balkana, doći će Erdogan. U ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka zato što ne vidim želju kod Prištine da se postigne kompromis”, rekao je.

Istakao je da se Srbija suočava sa velikim problemima.

“Mi se suočavamo i sa pritiscima da uvedemo sankcije Rusiji, a mi znamo da to ne donosi ništa dobro, i sami smo bili žrtva toga. Kada sve to imate dolazi do ekstremizacije političke scene. Kažete da opozicija hoće na proteste zbog zabrane prajda. Pa neki su protestovali što nije zabranjen. Jedino što ih ujedinjuje je što su protiv države. Pristojna Srbija i normalni ljudi ćute i gledaju šta svi drugi rade nadajući se da će država sama moći da se izbori sa tim ekstremima”, kazao je.

Vučić dodaje da niko ne zna da na racionalan način objasni svoje postupke, i ponavlja da država ima velike probleme.

“Neki kažu da je Prajd jednako važan kao Kosovo i Metohija. Stvarno. Tužna je istina ako je to tako. A niko neće da se stavi u kožu državnih institucija. Sa jedne strane imate histeriju protiv parade.”

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 + 12 =