Vučić: “Osnovna plata će biti 220.000 dinara, pozivam sve da se prijave što pre”

Predsednik Vučić prisustvuje otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije.

“IDEX 2023”, jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova gde se prikazuje najnovija oprema, inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane.

“Imali smo do kasno noćas razgovore o važnim pitanjima. Ovde se nalaze uglavnom dronovi, mi razgovaramo o kupovini, potpisani su već ugovori. U svetu se dešava nešto što nije bio slučaj poslednjih 80 godina. Svi se naoružavaju besomučno. Rusija je u nebesa digla svoju proizvodnju, Grčka kupuje kao da je džabe, Poljska. Albanci će imati 100 oklopnjaka do kraja godine, suprotno svim pravnim normama. Mi se trudimo da podignemo našu proizvodnju, a naše proizvode kupuju svi, rekao je Vučić.

“Naša vojska mora biti jača, neuporedivo je snažnija nego pre ali mora biti jača, razgovarali smo s ministrom Malim i premijerkom Brnabić kako da izdvojimo novac a da nikog ne oštetimo i uložimo da povećamo znatno borbenu gotovost, to je veliki novac. Moramo ogroman novac da uložimo u vojsku. Svi su zainteresovani za “malog Miloša”, kaže Vučić.

Vučić je najavio da će 300 miliona evra koštati oružje koje će Srbija nabaviti svoju vojsku.

“Kupićemo 200 teških vozila u narednim godinama i to će da košta 300 miliona evra po našim cenama od naših fabrika, a da kupujemo sa strane to bi bilo 600 miliona evra, pa ćemo dodati još 100 miliona, uložiti u našu namensku za robote, finu optiku”, rekao je on.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa srpskim proizvođačima apelovao na njih da kupe pet puta više materijala nego što ime je potrebno, jer se svet strahovito naoružava.

“Osnovna plata će biti 220.000 dinara za specijalce i tenkiste, odmah od prvog dana, tako da pozivam sve da se prijave što pre. Pozivam mlade momke da se prijave za konkurs. Mislim da je veliki broj upita stigao “, istakao je Vučić.

“Svako od njih će primati više od 250.000 dinara, sa dežurstvima i ostalim”, kaže Vučić i dodaje da “niko neće moći da opstane ako nema snažnu vojsku”.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa srpskim proizvođačima apelovao na njih da kupe pet puta više materijala nego što ime je potrebno, jer se svet strahovito naoružava.

“Svi očekuju, a i ja, dodatni razvoj problema narednih dana, nedelja”, kaže Vučić.

Kako kaže, moramo da imamo najbolju i najsnažniju vojsku, inače nas ništa sačuvati neće.

“Sad Krušik ima posla, nema ko neće da kupuje. Naše je da prodajemo”, navodi predsednik.

“Idemo sa velikim razvojem i krenula je opšta truka sa naoružavanjem. Bitno je da ne radimo po starom sistemu. Mi ćemo kao država Srbija da platimo 300 miliona evra za naoružanje i pri tome dajemo još 90 miliona evra da se odobri finansijski plan za ovu godinu – istakao je Vučić.

Vučić se u Abu Dabiju sastao s predstavnicima kompanije G42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u okviru radne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obišao Institut G42 u Abu Dabiju i održao sastanak sa predstavnicima te kompanije.

Grupa 42 (G42) je vodeća kompanija koja se bavi razvojem veštačke inteligencije i klaud računarstva sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ova kompanija posluje širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Severne Afrike. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije potpisala je polovinom februara 2022. godine, na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiu, Memorandum o razumevanju sa kompanijom G42 iz UAE, koji predviđa saradnju u oblasti veštačke inteligencije i njen brži razvoj u Srbiji.

Dokument su potpisali direktor G42 “Cloud Technology” Talal Al Kaisi i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović, u okviru investicione konferencije koja je održana u okviru proslave Dana državnosti Srbije u Dubaiju.

“Zajednički ćemo raditi na razvoju veštačke inteligencije, a pogotovo u sektorima zdravstva, privrede i finansija. Ovaj memorandum o razumevanju je dobra osnova za potencijalnu investiciju u hibridnu klaud infrastrukturu, koja bi se nalazila u državnom Data centru u Kragujevcu”, rekao je tada Jovanović. Vučić će tokom posete UAE prisustvovati otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Srbije.

“IDEX 2023”, jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova gde se prikazuje najnovija oprema, inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane. Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastaće se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom UAE, ali i s drugim zvaničnicima.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 + 9 =