Vučić: Ovo je za nas život 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji druge fabrike kompanije ZF Fridrihshafen u Pančevu.

Vučić je prilikom obilaska fabrike rekao da je ovo veliki dan i velika pobeda za Srbiju, i da će biti najdigitalnija fabrika ZTF sistema u celom svetu.

“Očekuje se da iznos bude preko jedne milijarde. To je spas za Pančevo i Banat. Trenutno je zaposleno 1740 ljudi, najviše iz Pančeva, Beograda”, rekao je.

“Ovo će biti najdigitalnija i najzelenija fabrka u celom ZF sistemu”.

Rekao je da je danas veliki dan za nas kao i da je ovo velik korak napred za celu Srbiju.

O dolasku ove kompanije u Srbiju je takođe obavestio Angelu Merkel koja je bila “iznenađena, ali zadovoljna”.

“ZF je nešto što je promenilo budućnost Pančeva: Nama je ostalo da uradimo traf-stanice pouteve – Pančevo će biti novo čvorište puteva”, rekao je.

Dodao je da krećemo u izgradnju autoputa ka Zrenjaninu i brze saobraćajnice ka Vršcu, što će i samom ZF-u doneti velike prednosti.

Kako je objasnio, ZF-u trebaju mladi školovani ljudi, sa dobrim primanjima, oni računaju na budućnost, oni ostaju ovde.

“Ovo je za nas život. Ovo je za nas život, ovo donosi nove bolnice i puteve, posao za ljude, viši životni standard. Ovo je ono što menja Srbiju više nego bilo šta drugo. Donosi i veću odgovornost i ozbiljnost za sve nas. I drago mi je kada vidim da će naši najbolji ljudi raditi u ovom pogonu. Da pristojno i dobro žive od svog rada”, rekao je Vučić.

Rekao je da imamo sve manje raspoložive radne snage, zapošljavamo sve više strance. “Molim ljude da razmisle da se vrate, ima ovde prilika”.

Istakao je da je Nemačka ubedljivo prvi trgovinski partner Srbije i najvažniji prijatelj i saveznik, kao i da imamo razmenu 6,036 mlrd evra.

“Očekujemo sedam i po milijardi evra, a za dve godine očekujemo da to pređe 10 milijardi evra. Kada se to desi jedna mala zemlja kao što je Srbija neće biti nevažan partner Nemačke. Nemačka je najvažniji partner Srbije”, rekao je Vučić.

Na kraju je svima poželeo mnogo uspeha.

“Živelo partnerstvo Srbije i Nemačke”, zaključio je.

ZF najavio: Gotovo do polovine 2023.

ZF je najavio da će radovi na izgradnji druge fabrike biti gotovi do polovine 2023. godine.

Obilasku radova prisustvuju član Upravnog odbora ZF odgovoran za Diviziju Tehnologija električnih pogonskih sistema Stefan fon Šukman, generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pokrajinski premijer Igor Mirović i predstavnici grada Pančeva.

U ZF kažu da novi proizvodni pogon u Pančevu predstavlja značajnu prekretnicu u ravoju ZF Srbija i da će biti prvi proizvodni pogon bez emisija u ZF Diviziji za tehnologiju električnih pogonskih sistema.

Za nastavak investiranja u Pančevu ZF Srbija, čiji je obim veći od 230 miliona evra, ta kompanija je dobila državne novčane subvencije i građevinsko zemljište bez plaćanja naknade.

Mere podrške odobravaju se za investiciju ZF u izgradnju proizvodnog objekta od 33.000 kvadratnih metara u Pančevu, a planirano je novo zapošljavanje 589 radnika na neodređeno vreme.

Za tu investiciju Srbija je dodelila bez naknade 160.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, čija vrednost je procenjena na 138,1 miliona dinara.

Predviđena je i dodela sredstava podsticaja iz budžeta Srbije pa će ZF-u pripasti 42,8 miliona evra.

ZF se obavezuje da početnu investiciju u materijalna i nematerijalna sredstva izvrši do kraja 2027. godine i da mora da uloži najmanje četvrtinu od sopstvenog novca.

Novčanu podršku države ZF će dobiti u šest isplata od 2023. do 2028. godine.

ZF u objektu koji će podići u Pančevu planira da proizvodi sisteme za hibridna i električna vozila.

Nemački investitor ZF Grupa je globalni lider u automobilskoj industriji.

ZF u Pančevu ima 58.000 kvadrnih metara proizvodnog pogona i uključuje savremeni razvojni centar, a tim ZF Srbija zapošljava više od 1.000 ljudi.

ZF je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije a do kraja septembra izvezla je za 273,2 miliona evra.

Ta kompanija u Pančevu već proizvodi agregate vozila za program emobilnosti, i mikroprekidače a planirano je i otvaranje razvojnog centra u Novom Sadu.

Globalno ZF je tehnološka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju.

ZF omogućava vozilima da gledaju, razmišljaju i postupaju, a rešenja te kompanije su u domenima upravljanja kretanjem vozila, integrisane bezbednosti, automatizovane vožnja i električne mobilnosti.

ZF omogućava elektrifikaciju različitih vrsta vozila, a svojim proizvodima doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštiti sredine.

Globalno ZF ima oko 157.500 zaposlenih na 188 proizvodnih lokacija u 31 zemlji, a u 2021. godini prijavila je prodaju od 38,3 milijarde evra.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 4 =