Vučić saopštio sjajne vesti: “U januaru povećanje plata i penzija, a onda još jednom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao za TV Prva da će plate i penzije biti povećane.

Vučić je primio danas u posetu Stiva Voznijaka, inženjera računarstva i saosnivača kompanije Epl (Apple). 
“Mnogo više novca ćemo ulagati u obrazovanje, biće veće plate, ali i napornije će se raditi, dovodićemo i strane univerzitete u Srbiju, a unapređivaće se i dualno obrazovanje”, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio večeras da očekuje da ukupni prihodi IT sektora budu preko 3,6 milijardi evra ove godine, što znači da u BDP-u prevazilaze poljoprivredu, što, kako je istakao, nije bilo moguće pre 10–15 godina. 

On je za TV Prva rekao i da je nivo investicija od početka godine do sada četiri milijarde i 195 miliona evra, kao i da očekuje da do kraja godine bude 4,42 do 4,45 milijardi, što je rekord. 

“Očekujemo stopu rasta od 2,7, ali nivo investicija ćemo i ponoviti”, rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, sve je više investicija iz Azije, pre svega Kine i Japana, i zahvalio se na tome posebno japanskom ambasadoru. Takođe, rekao je da je sve veći broj investitora iz Južne Koreje. 

“Ostaje da jačamo Emirate, Indiju, rad sa drugim azijskim investitorima. Te zemlje sa istoka ćemo i u budućnosti sve više privlačiti”, rekao je on. 

“Što više bude investicija sa različitih strana, biće veće plate i penzije. Prosečna plata do kraja godine biće između 820 i 830 evra. Penzije će biti veće za 14,8 odsto, dok će minimalci biti povećani na preko 47.000 dinara. Plate će biti povećane za 10 odsto. U maju, junu ili julu možemo da idemo na dodatno povećanje, ali posebno ćemo ići na povećanje u prosveti i ulaganje u mlade ljude”, rekao je Vučić. 

Na pitanje da prokomentariše to što je Republički fond za zdravstveno osiguranje proširio listu lekova koji se ne plaćaju za 22 nova leka, od kojih je 16 za najteže bolesti, Vučić je odgovorio da su to inovativni lekovi i da će se nastaviti sa time, kao i lečenjem retkih bolesti. 

“To su dobre vesti za ljude, ali je i moja krivica i naša krivica što više toga nismo uradili ranije. Ja nemam problem da to kažem. Zato što smo uložili ogromna finansijska sredstva, Klinički centar Beograd smo izgradili, od puste zemlje u Nišu klinički centar, 150 bolnica i domova zdravlja smo izgradili. Ali je problem u tome što smo se uvek bavili velikim stvarima, a nismo dovoljno vodili računa o običnim ljudima”, rekao je Vučić. 

Dodao je da će mamograf stići i u Obrenovac, u Vlasotince, i u mnoga druga mesta, ali da je neverovatno da u Obrenovcu, koji ima 70.000 ili 80.000 stanovnika, ne postoji digitalni mamograf. 

“To su neverovatne stvari i to pokazuju da mi nismo pokazivali dovoljno pažnje. Možda postoji opravdanje u tome da smo uvek bili suočani sa tim velikim pitanjima, ali su to stvari koje kod sebe moramo da menjamo”, rekao je Vučić. 

Dodao je da je u KBC Kosovska Mitrovica zaposleno još 50 ljudi. 

“Tamo najveći broj prijavljenih po glavi stanovnika i ljudi osećaju sigurnost kada dobiju posao u državnoj službi Republike Srbije, pa smo doneli tu odluku”, rekao je Vučić. 

Kaže je Vučić rekao, aerodrom u Nišu će morati da radi mnogo jače. 

“Osim ove dve tri linije koje postoje za Istanbul moraće da radi više i bolje, ali za to ćemo morati da budemo bogatiji. To je pitanje sveukupnog razvoja i napretka zemlje. Nadam se da ćemo i aerodrom kod Kruševca moći da osposobimo, a u budućnosti i u Somboru i Vranju i u mnogim drugim mestima”, rekao je Vučić.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 + 1 =