Vučić: To bi značilo novo povećanje plata i penzija

“Ekonomija Srbije porasla je 3,6 odsto prema MMF-u mi se nadamo da će ići i na 4 posto”, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“To bi značilo novo povećanje plata i penzija posle ovih 10 odsto, da još ozbiljnije popravimo standard građana”, rekao je Vučić na TV Hepi.

Istakao je da je zato potrebno da uvek imamo i više novca u državnoj kasi.

“I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to da bude deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize… Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto”, rekao je Vučić. 

Kazao je da će četvrti kvartal, EU biti nuli ili na minus 0,1, što je nastavak recesije. Vučić je naveo da to nama otežava određene stvari, ali i pokazuje da kroz investiranje u velike infrastrukturne radove možemo deo rasta da zadržimo, čak i kroz tzv. helikopter novac i povećanje potrošnje, što je jedan od stubova rasta. 

Ali sve to zavisi od geopolitičke situacije, dodao je Vučić.

“Beograd se ubrzano razvija i smanjuje razliku sa Zagrebom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Beograd jedina metropola u regionu i da bez obzira što Srbiji još mnogo toga nedostaje da bi po životnom standardu sustigla Hrvatsku, razlika između dva grada se smanjuje i nastaviće tako. 

Komentarišući napade u zagrebačkim novinama, Vučić je za TV Hepi naveo da bez obzira što je Hrvatska bogatija od Srbije, Beograd se ubrzano razvija i tako smanjuje razliku sa Zagrebom. 

Vučić je rekao da je Zagreb mnogo izgubio preranim odlaskom gradonačelnika Milana Bandića, podsećajući da je Bandić bio u Beogradu 2016. godine, kada se promovisao Beograd na vodi i da se njemu dopala ta ideja, pa je želeo da pravi “Zagreb na vodi”. 

“On je bio strahovito snalažljiv, marljiv, sposoban i on je uhvatio priču oko Beograda na vodi i hteo je da pravi Zagreb na vodi. Uplašio sam se jer sam video da je Bandić hvatao stvari u letu. Posle toga me je šejk Muhamed pitao, ja kažem nisam najveći navijač Hrvatske na kugli zemaljskoj , ali nemam ništa protiv ako vi nalazite interes da uradite to”, rekao je Vučić. 

Vučić je naveo da je nakon prerane smrti Bandića znao da ko god da dođe posle njega neće moći da urade ništa što bi moglo da nanese štetu Beogradu. 

“Na žalost ili sreću bio sam u pravu. Beograd će polako ali siguirno da odmiče, bez obzira što su oni bogatiji od nas. Mislim da je Zagreb mnogo izgubio preranim odlakom Bandića sa životne scemne, na kraju, on je za neke što se sposobnosti tiče svakao bio Albert Ajnštajn”, ocenio je Vučić. 

On je naveo da veruje da će pozicija Srbije biti neugodna, ali da veruje da zemlja može da se sačuva i Kosovo i Metohija, te da koliko god da bude teško, naša država može ekonomski još brže da napreduje. 

“Ovo što sam govorio oko obećanja oko 1.400 evra za prosečnu platu 2027. godine i 650 evra za prosečnu penziju, i to ćemo da uradimo. Nisu nam verovali ni za 500 evra, ni za 800 evra, ovo će da bude, samo nam je potreban mir i nadam se da će za godinu, godinu i po dana, makar ovaj najveći ratni sukob da prestane, onda će sve da bude mnogo lakše”, rekao je Vučić.

“Razgovaramo o novoj zgradi Narodne biblioteke Srbije i Stupici”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da razgovara sa upravnikom Narodne biblioteke Vladimirom Pištalom o novoj zgradi, na istorijskom mestu, ali da je tu potrebno da se reše neki problemi. 

“Razgovarali smo sa Pištalom, toliko toga se gradi u Beogradu, što se tiče Narodne biblioteke imamo bezbroj problema, moramo da rešimo sa SPC jer je bila molba patrijarha Irineja da bude urađen patrijaršijski dodatak, sveukupno biblioteka Srpske crkve. Moramo da rešimo ta pitanja, pa smo rešili da idemo na ono što bi bilo istorijsko nasleđe i istorijska pravda da se na tom mestu gradi”, rekao je Vučić na TV Hepi. 

Predsednik je dodao da je danas bio i u Stupici, sceni JDP koja ne radi godinama, (a gde je rekonstrukcija i obnova u toku), da je pitao ljude i kakvo je stanje sa opremom. 

“Hajde da obnovimo i to, napisali smo da će biti potrebno 11,12 miliona ali biće i 22 i to sve tako ide”, rekao je predsednik i naglasio da nije problem obnova, rekonstrukcija, oprema, već to što je za sve potrebno vreme. 

Podsetio je koliko je urađeno u oblasti zdravstva, od Kliničkog centra Srbije, KC Niš, pa zdravstvenog centra u Vranju gde je ostalo još samo dečje odeljenje, pa Prokuplje gde će biti velelepni zdravstveni centar, do Loznice i Kikinde i KC Vojvodine. Dodao je da je i pored toga ostalo još mesta u koja nisu stigli poput Smederevske Palanke, Jagodine … 

“Da li je bio i da li se nekada tako gradilo, nije, to nam je omogućila stopa rasta”, rekao je predsednik i dodao da nema primedbu ni na cenu ruskog gasa, da je sve to država obezbedila kao i to da u skladištima imamo 700 mliona kubnih metara gasa.

Ma koliko ljudima bio primamljiv, BRIKS trenutno nije moguća opcija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u ovom trenutku Srbiji potreban evropski put, a da ulazak u BRIKS trenutno nije moguća opcija, ma koliko zvučala primamljivo ljudima. 

Vučić je to izjavio za TV Hepi govoreći o razgovoru koji vodio sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom, prilikom njegovog boravka u Beogradu, tokom kojeg mu je prvi čovek te zalivske zemlje otkrio da planira da se priključi BRIKS-u. 

Vučić je naveo da ga je bin Zajed pitao koliko njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi. 

“Za dvadeset godina kada ti mali sin bude imao dvadeset i šest godina, razmisli gde hoćeš da živi. Hoćeš li da živi u Evropi, koja će tada da bude na sedam do osam odsto ukupnog svetskog BDP-a ili da živi u nekoj novoj organizaciji koja će imati 40 ili 50 odsto svetskog BDP-a”, rekao je Vučić. 

On je dodao da je bin Zajedu objasnio da je i ljudima u Srbiji BRIKS primamljiva opcija. Vučić je pojasnio da BRIKS, za razliku od EU, ne poseduje ni zajedničke organe, ni institucije, ni valutu, a ne poseduje ni stepen jedinstva poput EU. 

“Slušao sam ga (bin Zajeda) posle toga sat vremena. On je s ogromnim entuzijazmom i izuzetnom ambicijom tome pristupio. Znajući koliko je mudar, ozbiljan, posvećen, vredan i znajući da ima najbolje obaveštajne podatke na svetu, ja od tada svakoga dana razmišljam o tome”, rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je ponovio da BRIKS, iako primamljiv ljudima u Srbiji, u ovom momentu nije moguća opcija. “I kao što vidite otvoreno o tome govorim. A da li će se menjati stvari u svetu i mnogo brže nego što mi to vidimo i što mislimo – nema nikakve sumnje. Ja se zato i plašim narednih godinu dana. Sve posle toga vidim bukvalno kao blistavu budućnost”, zaključio je Vučić.

“Protiv litijuma se govori kako Srbija ne bi ostvarila prednost u regionu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se protiv iskopavanja litijuma govori kako Srbija ne bi mogla da ostvari prednost u odnosu na region i da je izgubljeno dragoceno vreme. 

“Evo, govorim nešto što je nepopularno i zbog čega opet nanosim probleme svojoj stranci, ali svi znate da je to urađeno samo da Srbija ne bi brzo ojačala. I već smo mi izgubili dragoceno vreme”, rekao je Vučić za TV Hepi. 

Dodao je da su ga u hrvatskim medijima mesecima napadali i ismevali zbog toga što gradi stadione u Srbiji. 

“I onda vidite da je problem u tome što oni nemaju taj stadion. Zašto Srbija ne sme da ima nešto pre vas”, upitao je Vučić. 

Predsednik je istakao da Srbija smanjuje razliku u odnosu na Hrvatsku i kad je nivo plata u pitanju. 

“Ta razlika se smanjuje, ne onoliko brzo koliko bih ja želeo, ali se smanjuje. I kad pogledate plate, kad je prosečna plata u Hrvatskoj bila 760 evra, ovde je bila 320 evra. Sad više nije ni blizu dvostruko veća, nego je za 45-50 odsto veća”, rekao je Vučić. 

Predsednik je dodao da je za dalji napredak i smanjivanje te razlike potrebno da ekonomski rast bude veći.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen + 3 =