VUČIĆ U POSETI EMIRATIMA: Na večeri sa šeikom Bin Zajedom o saradnji, investicijama i geopolitičkoj situaciji

Predsednik Srbije stigao je u zvaničnu, dvodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na poziv šefa te države šeika Muhameda bin Zajeda.

U fokusu razgovora su energetika, vojna i ekonomska saradnja. Najavljeno je potpisivanje devet sporazuma, a kao krovni – sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Aleksandru Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed.

Večera je trajala tri sata, a kako RTS saznaje, dvojica lidera su razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Kako saznajemo, šefovi država razgovarali su i o novim investicijama.

O svemu tome biće reči i tokom sutrašnjeg dana, kada će Vučić imati i zvanične razgovore sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, koga inače mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Planirano je plenarni sastanak dve zemlje i potpisivanje devet sporazuma. Najvažniji je sporazum o strateškom partnerstvu vlada dve zemlje, kao i drugi ugovori o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajberbezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima.

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika, s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svetu po naftnim rezervama. Govoriće se i o vojnoj saradnji – imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu.

Vučiću je ovo prva zvanična poseta Abu Dabiju u novom mandatu, gde boravi na poziv šeika Muhameda bin Zajeda, koji je nakon smrti polubrata šeika Kalife, u maju došao na čelo Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treći predsednik te bogate zalivske države od 10 miliona stanovnika.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 5 =