ZAPAD DA DEMONTIRA GASOVOD “SEVERNI TOK 2”

Zapadne zemlje treba da promene svoju politiku prema Rusiji i da demontiraju gasovod “Severni tok 2”.

pixabay.com

To je izjavio redsednik Poljske Andžej Duda na samitu Krimske platforme, diplomatske inicijative ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi portal biznis.rs.

“Neophodno je promeniti politiku Zapada koja će dovesti ne samo do zaustavljanja ‘Severnog toka 2’, nego i do oslobađanja od gasovoda ST2“, rekao je Duda, prenosi TASS. Prema rečima poljskog predsednika nema razloga na povratak redovnih odnosa sa Moskvom.

U međuvremenu, Gasprom je najavio potpuni prekid snabdevanja kroz gasovod Severni tok 1 od 31. avgusta do 2. septembra zbog popravke. Cena gasa u Evropi premašila je cenu od 2.700 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Moskva je saopštila da će dalji rad gasovoda zavisiti od potražnje za gasom i ograničenja koja su nametnuta Rusiji.

Duda je u aprilu prvi put pozvao na demontažu ST2 u razgovoru za američku televizijsku stanicu CNN, podsećajući tom prilikom da se Poljska oduvek protivila izgradnji tog gasovoda, prenosi Komersant. U Nemačkoj, dana ranije, potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki (Wolfgang Kubicki) pozvao je na otvaranje ST2, kako bi se izbegla nestašica gasa, ali je vlada u Berlinu naglasila da ne razmatra to pitanje.

Nemačka je 22. februara obustavila sertifikaciju gasovoda kao odgovor na rusko priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske republike. Takođe, SAD su uvele sankcije operateru gasovoda Nord Stream 2 AG. Nemačka vlada nagovestila je da razmatra nacionalizaciju dela gasovoda.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − fifteen =