ZAŠTO JE VOĆE SA PIJACE NAJSLAĐE

Sigurno vam se dešava da ukućane poslužite voćem koje kada probaju kažu „Ovo mora da je sa pijace!“ Ako se pitate kako tako nepogrešivo prepoznaju mesto kupovine odgovor se krije u činjenici da svi osete slast i prepoznaju jedrinu svežeg, dozrelog, tek ubranog voća jer ono u tom trenutku ima i najlepšu aromu, a upravo takve plodove možete kupiti samo na beogradskim pijacama. Pored izuzetnog ukusa koji pruža, tek ubrano voće je i najhranljivije jer ima najviše vitamina. Zato uzmite ceger i što češće posećujte pijace, uživajte u omiljenom voću, ali poslušajte savete proizvođača i probajte i nešto po njihovoj preporuci. Na licu mesta ponudiće vam na probu voćku koja će možda postati vaš favorit!

Kvalitet i poreklo namirnica je veoma važno, upravo iz tog razloga Beograđani imaju tradiciju da ih nabavljaju na pijacama gde su one najsvežije, jer samo pijace mogu da ponude najkraći put voća i povrća od njive do trpeze, ali i najveću ponudu koja im pruža mogućnost izbora. Zašto je važno da biramo? Većina voća podrazumeva različite sorte kao npr. kajsije, bresve, grožđe, lubenice, dinje, jabuke, ili kruške. Svaka sorta ima svoju karakterističanu aromu, pa svako bira prema svom ukusu. Plodovi koji su u ponudi na Beogradskim pijacama dolaze sa gazdinstava širom Srbije, a poznato je da svaki kraj imaja svoj karakterističan i prepoznatljiv ukus, boju i miris. Lepota i draž je upravo u toj mogućnosti velikog izbora, mada se mnogi kupci opredeljuju za proizvođače čiju robu već dobro poznaju. Stoga ćete često čuti da neko kaže „Ja kupujem kod Vase, moji najviše vole njegovo grožđe“, jer se na pijaci kupci vezuju za određene domaćine i kvalitet njihovih proizvoda jer je oproban i konstantan. Sa druge strane, prodavci će vam rado ponuditi da probate njihovo voće jer možda zavolite nešto novo i to baš iz njihove bašte. Oni koji redovno dolaze na pijace dobro poznaju ponudu, od poljoprivrednika mogu da čuju dosta o tome kako gaje svoje voće, što dodatno doprinosi njihovom opredeljenju da kupuju baš na toj tezgi. Iz tog razloga mnogi imaju običaj da poručuju i rezervišu određene količine voća unapred.
I nije tako samo sa voćem. Tako je sa svim namirnicama koje su u ponudi na beogradskim pijacama. Kvalitet i omiljeni ukusi opredeljuju kod koga ćete kupiti. Mada mnogi kažu da na pijaci nema greške jer pijaca ima jedan familijaran ambijent – na tezgama redovno srećete poznate proizvođače, koji odlično poznaju navike svojih kupaca, imaju želju da udovolje njihovim potrebama i da ih zadrže kvalitetom namirnica koje prodaju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five + 10 =