“ZIMA ĆE BITI TEŠKA ZA SVE NAS” Zelenski upozorio građane, pa progovorio o miru: Svesni smo svih rizika…

Zbog sveobuhvatnog rusko-ukrajinskog rata zima u Ukrajini će biti teška, ali vlasti rade na pripremama za ovaj period, posebno gomilaju gas, ugalj i sve što je potrebno.

To je u večernjoj video poruci izjavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Popodne je održan veoma sadržajan sastanak u vezi sa našim pripremama za zimsku sezonu.

– Potpuno smo svesni svih rizika. A znamo da se i okupatori “spremaju za zimu”. Na svim nivoima vlasti razvijaju se scenariji za zaštitu ljudi.

On je ukazao na potrebu da se i međunarodni partneri Ukrajine pripreme za ovaj period.

– Što više sada zajedno radimo na približavanju mira, što više naše saradnje i pritiska na Rusiju, to ovaj zimski period može biti bezbedniji za sve nas u Evropi –  naglasio je šef ukrajinske države.

Predsednik je saopštio i da su Oružane snage Ukrajine tokom dana oslobodile od ruskih okupatora tri naselja u Hersonskoj oblasti – Novovoskresenske, Novogrigorivku i Petropavlivku.

– Samo tokom današnjeg dana u Hersonskoj oblasti, naselja kao što su Novovoskresenske, Novogrigorivka i Petropavlivka su oslobođena i stabilizovana od pseudoreferenduma, rekao je šef ukrajinske države.

U tom kontekstu, on je pohvalio osoblje operativno-strateške grupe „Oleksandrija“ za stvaranje uslova za uspešnu ofanzivu, planiranje i pripremu aktivnih dejstava u Hersonskoj oblasti.

– Pokret se nastavlja, naglasio je Zelenski.

Kako je saopšteno, dan ranije Oružane snage Ukrajine oslobodile su od ruskih okupatora osam naselja Berislavskog okruga Hersonske oblasti.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 5 =