Mali: Pomoć države od šest milijardi evra održala privredu na stabilnim nogama

Beograd — Ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom, uključujući i novi paket mera, iznosi 704 milijardi dinara (šest milijardi evra).

printscreen
printscreen

To je zapravo 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Time smo spasili privredu i održali je na stabilnim nogama”, rekao je u intervuju za Pink.rs ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je rekao da godina za nama nije bila laka, da je bila puna izazova koje je država, uz odgovornu politiku i planiranje, uspela da prevaziđe. Kako je rekao, epidemija koronavirusa, koja je pokorila ceo svet, ukazala je i na činjenicu koliko je važna uloga države i koliko je bitno da se na pravi način, brzo i efikasno deluje u trenucima kada je najteže.

Koliko iznosi ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19, koji je obeležio 2020. godinu, ne samo u Srbiji, već i u celom svetu?

“Pandemija korona virusa napravila je ogromne potrese u celom svetu, zaustavila privrede, poremetila tržišta… U takvim okolnostima na planetarnom nivou, mi smo, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pravovremenim i efikasnim delovanjem pomogli našu privredu i građane, kako bi osetili što manje negativnih efekata pandemije.

“Već u aprilu smo imali rebalans budžeta i usvojili Program ekonomskih mera koji je podrazumevao isplatu tri minimalne zarade za više od milion zaposlenih, odlaganje poreza i doprinosa na zarade za tri meseca, povoljne kredite preko garantne šeme sa komercijalnim bankama i preko Fonda za razvoj i isplatu jednokratne pomoći od po 100 evra za više od 6,1 miliona građana. U aprilu smo izdvojili i 2,6 milijardi dinara za pomoć poljoprivrednicima. Jedna od mera bilo je i smanjenje referentne kamatne stope, a stavljen je i moratorijum na otplatu kredita najpre za tri, a zatim za još dva meseca.

“U mesecima koji su usledili smo doneli još mera, pa je tako dodatno za avgust i za septembar bila obezbeđena direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 60% minimalne zarade i produženo odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za još jedan mesec. Pripremljen je i usvojen program pomoći delu privrednih subjekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

“U decembru je isplaćena još jedna minimalna zarada za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama, kao i jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od po 5.000 dinara. Samo da podsetim da je i na početku pandemije isplaćena jednokratna pomoć za penzionere od 4.000 dinara, i da su povećane plate medicinskim radnicima za 10%. Takođe, u novembru su zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

“Svekupno, obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu u 2020. godini dostigao je 12,7 odsto BDP-a, odnosno 704 milijarde dinara, što je oko šest milijardi evra. Time smo bukvalno spasili privredu i održali je na stabilnim nogama.

Odluka da se 17. i 18. decembra prošle godine isplati po 5.000 dinara za oko 1,7 miliona penzionera, kao i minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i tursitičkim i rent-a-kar agenicjama je lepa vest za građane. Odakle novac za te dodatne mere?

“Dobri ekonomski rezultati koje smo kao država ostvarili u prethodnih nekoliko godina, suficit u budžetu I nizak udeo javnog duga u BDP-u, omogućili su nam da na početku pandemije imamo dovoljno novca u državnoj kasi za pomoć našim građanima i privredi. Ta pomoć privredi je zatim tokom godine uticala na to da se održe proizvodnje kao I puna zaposlenost, te da I dalje imamo dobre prihode u budžetu I jako mali pad privredne aktivnosti.

“Mi smo u decembru isplatili minimalnu zaradu za oko 72.500 zaposlenih u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama, za šta je obezbeđeno dve milijarde dinara. Takođe, isplatili smo i jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od po 5.000 dinara. Više od 1,7 miliona penzionera dobilo je tu pomoć od države za šta je bilo obezbeđeno 8,6 milijardi dinara.

“Država u teškim vremenima treba da pomogne svoju privredu i građane i smatram da se snaga jedne zemlje vidi upravo u delovanju u kriznim situacijama. Mi smo uspeli da sačuvamo stabilnost, da pomognemo privredu i građane i da, u prethodnoj, teškoj, preteškoj godini, imamo najbolji rezultat kada je reč o privrednom rastu u ovoj godini, odnosno da imamo najmanji pad u Evropi od -1%.”

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 − 1 =