PREDSEDNIK DELIO ODLIKOVANJA ZA DAN DRŽAVNOSTI: Evo ko je sve odlikovan

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

printscreen
printscreen

4.30 Pesmom “Ova je Srbija” završena ceremonija.

14.22 Milovan Vitezović se u ime odlikovanih obratio svima.

– Srbiju je stvorila sloboda – podsetio je on na reči pesnika.

Posebno je zahvalio Handkeu, koji je odlikovan danas.

– Handke, danke!

14.20 Odlikovani i uspešni učenici iz Srbije…

14.13 Posmrtno je odlikovan i pevač Šaban Šaulić, a orden je primila supruga Goca.

14.00 Odlikovana i glumica Mira Banjac, ali i teniski trener Nikola Pilić. Odlikovan je i kompozitor Radoslav Gajić, kome je orden uručen uz taktove pesme Mito bekrijo, čiji je autor.

Odlikovani su i dr Ivana Đuretić, Stane Ribić, dr Zoran Đerić, humanitarna organizacija Stara Raška, dr Nebojša Kuzmanović, Novica Sovrlić, kompozitor Uroš Dojčinović, paraolimpijac Željko Dimitrijević…

13.55 Odlikovani pilot Lunić Zoran, En Pešić, Irkinja koja je pomagala deci izbeglicama, ali i nastavnik Slavoljub Stojadinović, koji je savladao naoružanog napadača u školi u Velikoj Plani. Odlikovanje i za admirala Lakaja.

13.51 Na dodeli izvedene i Igre iz Šumadije.

13.50 Odlikovana je i Vojna gimnazija u Beogradu.

13.43 Odlikovanje za Đorđa Kadijevića, režisera, koji stoji iz serije “Vuk Karadžić” ali i književnika Milovana Vitezovića. Odlikovan je Narodni muzej u Leskovcu, ali i Sigurna kuća za žene. Odlikovan je i doktor Jovan Hadži Đokić.

13.38 Odlikovanje i za “Politikin zabavnik”, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, vojni tehničko-remontni zavod “Narodni heroj Đurđe Dimitrijević Đura” Kragujevac, Istorijski arhiv Beograda, list “Jedinstvo”, KUD “Gradimir” iz Beograda.

13.34 Vučič odlikovao i Treću beogradsku gimnaziju, koja je školovala brojne poznate javne ličnosti, ali i gimnaziju u Leskovcu. Odlikovana je i narodna biblioteka Stevan Sremac iz Niša.

13.32 Ordenog Belog orla odlikovana je Vojna akademija, a odlikovanje je dobio i 5. bataljon vojne policije.

13.30 Odlikovanje i za Davida Vujića. On je poslednji član srpske sedmorke koji je radio na projektu svemirskog broda Apolo.

13.28 Odlikovani karlovačka Bogoslovija, Medicinski fakultet u Beogradu, sportsko društvo Radnički, ali i pravoslavno hrišćansko sestrinstvo “Sveta Lidija”.

13.23 Miloš Zeman, predsednik Češke, odlikovan je najvišim ordenom Republike Srbije, za razvijanje odnosa između dveju zemalja. On nije mogao da prisustvuje.

Odlikovan je i nobelovac Handke, i to Karađorđevom zvezdom prvog stepena.

– Za Srbiju on predstavlja pravog prijatelja, branio je istinu o Srbiji i kada je doživljavao neprijatnosti – pročitano je na ceremoniji.

Odlikovan je i akademik Dušan Kovačević, za doprinos kulturi.

13.21 Hor izvodi Šestu Mokranjčeva rukovet

13.13 Iz obraćanja Vučića

“Srpska revolucija bila je jedna od prvih demokratskih revolucija u svetu. Srbija je u dva svetska rata dala više nego što je imala, dala je generacije, dala je deo budućnosti i svu svoju prošlost”

“Za nas neuspeh nije opcija. Danas kada govorimo o slobodi, govorimo o slobodi celog našeg naroda. Ne smemo da zaboravimo koliko našeg naroda živi u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, svetu”.

“Moramo da radimo da vratimo ljude u našu zemlju, nema lepše zemlje…”

“Danas kada preti opstanku naše crkve u Crnoj Gori, opstanku našeg identiteta u BiH i nekim evropskim zemljama, mi moramo da budemo postojani, za nas rat nije mogućnost, ali ni kapitulacija. Srbi gde god da žive mogu da očekuju pomoć svoje srpske države”.

“Srećan vam Dan državnosti, živela sloboda, živela Srbija”

13.09 Svečanost je počela himnom Srbije, a potom se prisutnima obratio predsednik Vučić.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × three =