Imate problem sa varenjem? Evo REŠENJA!

Loše varenje postalo je bolest savremenog društva, uzrokovano unosom masne i brze hrane, a post može da ga spreči, smatraju stručnjaci.

pixabay.com
pixabay.com

“Post je dobar za regulisanje problema sa varenjem, a ljudi koji pate od osećaja težine u stomaku trebalo bi da jedu nemasno meso i ribu”, savetuje Milka Raičević i dodaje:

“Celovite žitarice su odličan izvor vlakana i poboljšaće rad creva. Možete da jedete pored pšenice i zob. Vlakna iz voća i povrća dobro utiču na varenje. Kisele namernice poput kiselog kupusa imaju probiotsko delovanje. Cimet, kamilica i kantarion umiruju sluznicu želuca. Voda čisti bubrege, a vlakna pokreću peristaltiku”.

Ona ističe da sok od šargarepe čisti toksine, a da sok od cvekle takođe treba da pijete ali uveče.

“Zeleno lisnato povrće podstiče aktivnost T-bet gena, koji proizvodi limfoidne ćelije, a one sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija. Hrana bogata celulozom, kao što su pasulj i boranija ne bi trebalo da se nalaze na vašem meniju ukoliko patite od ovakvih tegoba”, priča Milka Raičević.

Čak i oni ljudi koji se hrane zdravo, kod povremenog konzumiranja teške, začinjene i masne hrane mogu da osete stomačne tegobe U vidu poznatog osećaja mučnine, nadutosti i težine u stomaku kao posledice lošeg varenja.

Doktorka Branka Lazić objašnjava da je uzrok lošeg varenja povezan i sa nedostatkom pankreasnih enzima.

“Zbog nedostatka pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze, koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina, može da se javi težina u stomaku, nadutost. Kada se oni ne nalaze u pravo vreme na pravom mestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane ali i od telesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo” objašnjava doktorka Lazić.

Dnevno pankreas čoveka izluči oko 2000 mililitara soka, a njegovi osnovni sastojci su enzimi za varenje hrane. Jedan od najvažnijih enzima upravo je lipaza koja je zadužena za varenje masti.

Lipaze imaju esencijalne uloge u varenje, transportu i preradi dijetarnih lipida odnosno trigliceria, ulja i masti.

Pri odabiru pankreasnih enzima, doktorka kaže da je bolje birati one oblike sa najmanjim enzimima nosiocem kako bi se lakše pomešali sa hranom.

 

izvor: Blic žena

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − one =