Imate PROBLEME sa želucem? OVE namirnice će vam pomoći!

Osobama sa gastritisom preporučuje se jelovnik baziran na barenom mesu i povrću. Savetuje se šest-sedam manjih obroka dnevno. Izbegavajte testo, pohovanu hranu, usoljeno meso, a od povrća – paprike, rotkvu, pečurke…

pixabay.com
pixabay.com

PRVO pravilo ishrane kod hroničnog gastritisa je raznovrsna ishrana. To daje želucu veće mogućnosti da iz raznih sastojaka hrane uzme ono što je organizmu potrebno. Drugo osnovno pravilo su česti i mali obroci. Preporučuje se čak da se hrana podeli u šest do sedam obroka. Dobro bi bilo kad bi obroci bili u isto ili približno isto vreme svakog dana. To izgleda ovako: doručak, užina, ručak 1, ručak 2, užina, večera.

Gastroenterolozi, takođe, savetuju da treba jesti lagano i duže žvakati hranu. Želudac dobija usitnjenu hranu i nema velikog utroška mišićne snage želuca na mešanje i sitnjenje hrane.

Hranu je najbolje kuvati ili dinstati na malo ulja. Dobro je i da bude sitno iseckana, najbolje u obliku pirea. Ono što u svakom slučaju treba da se izbegava je presno povrće koje zbog čvrstine mehanički draži sluznicu želuca. Izuzetak su paradajz (bez kožice), zelena salata i svež kupus.

Kod gastritisa se često preporučuje pijenje mleka zbog njegovog neutrališućeg dejstva. Ni tu ne treba preterivati jer će velike količine mleka pokrenuti proces varenja i sekreciju želudačne kiseline.

IZBOR NAMIRNICA

* Žitarice – Poželjno je: tost, testenine, griz, pirinač. Ne preporučuje se: svež hleb bilo koje vrste, lisnata testa i testa koja sadrže kvasac.

* Mleko i mlečni proizvodi – Dozvoljeni su svi mlečni proizvodi od obranog mleka i sa malim procentom mlečne masti. Izbegavati punomasne sireve, pavlaku.

* Meso – Dozvoljena su sva nemasna mesa – piletina, teletina, junetina, najbolje kuvana, od prerađevina samo ćureća ili pileća prsa. Nisu dozvoljeni: svinjetina, meso divljači, sva dimljena ili usoljena mesa, pohovana, pržena.

* Jaja Treba izbegavati tvrdo kuvana i pržena jaja.

* Riba – Dozvoljene su sve nemasne bele ribe, a treba izbegavati rakove, školjke, lignje i druge plodove mora.

* Povrće Dozvoljeno: kuvano, na pari ili dinstano – krompir, spanać, blitva, cvekla, boranija, tikvice, šargarepa, karfiol, paradajz (bez kožice), zelena salata, svež kupus.

Nije dozvoljeno: sve ostalo sveže povrće, krastavci, rotkvice, luk, paprika, pečurke (trebalo bi ih izbegavati u bilo kom obliku), pržen krompir, i sve konzervirano povrće.

* Voće – Dozvoljeno: jabuke (bez kore, i najbolje rendane), breskve, kajsije, banane, sveže ceđeni voćni sokovi, naročito se dobro podnose voćni kompoti.

Treba izbegavati: nezrelo voće, orahe, bademe, smokve, trešnje, višnje, sve agrume.

* Pića – Poželjno je izbegavati alkohol, gazirano, kafu i sve što sadrži kofein u većim dozama, crni čaj.

Začini Izbegavati: biber, mlevenu ljutu papriku, sirće, senf, ren.

PRIMER JELOVNIKA SVAKOG DANA

Za doručak pojedite dva dvopeka i namaz od nemasnog svežeg sira, popijte čaj od matičnjaka. Za međuobrok odaberite neki fermentisani mlečni proizvod i bananu.

PONEDELjAK

Ručak: miso supa sa algama i tofuom (150 g), kuvana blitva (100 g), kriška kukuruznog hleba, mleko

Večera: testenina (80 g) s piletinom (70 g), šargarepa sa cveklom (150 g), čaj od pomorandže sa cimetom

UTORAK

Ručak: rižoto sa tikvicama (150 g), kuvana piletina (100 g), puding od vanile, zeleni čaj

Večera: sir na gril-tiganju (100 g), zelena salata (150 g), kriška tosta, kefir

SREDA

Ručak: salata sa prosom, ćuretinom i ananasom (250 g), bareni karfiol (80 g), kolač od svežeg kravljeg siraj

Večera: uštipci od soje (150 g), salata (100 g), kukuruzni hleb (80 g), čaj od kamilice

ČETVRTAK

Ručak: salata od šargarepe i cvekle, barena teletina (100 g), frape sa jabukom

Večera: pastrmka na žaru (150 g), bareni spanać (80 g), kriška hleba, kefir

PETAK

Ručak: bakalar s krompirom (150 g), salata od šargarepe i celera (100 g), jedna kruška

Večera: kuvana šunka (80 g), mladi kravlji sir (100 g), kuvana artičoka (80 g), čaj od mente

SUBOTA

Ručak: supa od ćuretine (100 g), kuvana blitva (100 g), voćni kompot

Večera: salata od piletine, maslina i feta-sira (150 g), hleb sa semenkama od bundeve (80 g), poslastica sa medom

NEDELjA

Ručak: piletina u rerni (100 g), boranija sa pirinčem (120 g), kolač od šargarepe, zeleni čaj

Večera: povrće sa žara (100 g), mladi sir (70 g), belo pecivo sa susamom i suncokretovim semenkama (80 g), kompot

 

izvor: novosti/b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × two =