Turska, Ukrajina i UN obustavljaju isporuke

Ukrajina, Turska i UN nisu planirale kretanje brodova u okviru crnomorske inicijative za 2. novembar, saopštila je predstavnica UN u koordinacionom centru.

“Sekretarijat UN u Zajedničkom koordinacionom centru saopštava da su se delegacije Ukrajine, Turske i UN dogovorile da 2. novembra ne planiraju nikakvo kretanje brodova u okviru crnomorske prehrambene inicijative“, naglasila je ona.

Sa svoje strane, zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak izjavio je da obustavljanje kretanja brodova u okviru crnomorske prehrambene inicijative 2. novembra predstavlja privremenu meru.

“Odluka o obustavljanju kretanja doneta je na jedan dan. Doneta je po dogovoru delegacija Ukrajine, Turske i UN u Zajedničkom koordinacionom centru. Oni su je izradili. To je deo njihovih međusobnih razgovora i oni su smatrali da bi bilo bolje da se sutra tako uradi“, rekao je Hak odgovarajući na pitanje zašto je takva odluka doneta, preneo je Sputnjik.

Ranije je predstavnik UN u Zajedničkom koordinacionom centru Ismini Pala saopštila da Kijev, Turska i UN nisu planirali nikakvo kretanje brodova u okviru crnomorske inicijative za 2. novembar. Ona je istakla i da su kretanja i inspekcije brodova, koji su sprovedeni nakon obustave učešća Rusije, privremena i vanredna mera.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u “prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je na sednici SB UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 16 =