Evo šta kažu stručnjaci.
Desi se ponekad da otvorimo vino, a onda ne završimo flašu. Prva reakcija je, naravno, da je stavimo u frižider, gre’ota da se baci. A šta misle stručnjaci?
“Svaki put kad otvorite vino, vi investirate nešto, i trebalo bi da tu flašu ‘završite’ u toku noći”, kaže Kolin Lili, somelijer u vinariji Andreti u Kaliforniji.
“Kad popijete, recimo, pola flaše, vi imate jedan poveći vazdušni ‘džep’. Tokom vremena, kad je vino u dodiru sa suviše vazduha, fenoli (komponente koje određuju ukus vina) će se raspasti i ukus će postati znatno lošiji.”
Da li je OK da boca stoji otvorena dan ili dva?
“Ne, tako bacate novac. Načeto vino će nastaviti da propada sve brže, kako vreme prolazi”, objašnjava Lili.
“Kad otvorite flašu vina, najbolje je da je popijete tokom narednih šest sati“, savetuje on.
Što duže vino stoji, nakon što je jednom otvoreno, to se više menja ukus. Oksidacija radi svoje, ali ne na onaj dobar način.
Nakon 24 sata, ukus je značajno promenjen. Iako je vino i dalje “bezbedno”, u smislu da nećete pokvariti stomak niti išta slično, nećete toliko uživati u sledećoj čaši.
Posle dva ili tri dana, ukus se menja toliko da će postati neprijatan.
Da biste ovaj proces usporili, postarajte se da flašu zatvorite originalnim pampurom i stavite je u frižider, prenosi “Hafington post”.
Mada, kad sve ovo uzmete u obzir… Prosto završite tu flašu iste večeri.
I, da ne zaboravimo: ista “pravila” važe i ako vino koristite za kuvanje.