Ekskluzivno za TV Prva Sanja Škodrić direktorka RFZO: Lek za kovid pacijente stigao u Srbiju!

“Lek koji je napravljen za kovid pacijente stigao je u Srbiju. U petak su stigle količine za 1.800 a juče za još 4.000 pacijenata.”

GLAS NACIJE
GLAS NACIJE

Ovo je u ekskluzivnom gostovanju u Jutru na TV Prva izjavila direktorka RFZO Sanja Škodrić.

“Ovaj lek je iz grupe monoklonskih antitela. Deluje tako što se vezuje za mesta na virusu kojima se virus inače vezuje za ćeliju. Lek na taj način sprečava virus da se dalje vezuje na ćelije u našem organizmu. Njegova efikasnost je 95 posto. Treba napomenuti da mi isključivo nabavljamo one lekove koji su pokazali najveću efikasnost i iz tog razloga nije lako doći do ovih lekova”, rekla je ona.

Kako je rekla direktorka RFZO, Srbija je četvrta zemlja u Evropi, pored Nemačke, Mađarkse i Češke, koja ima ovaj lek.

“Nemačka ovaj lek nabavlja zbog nedovoljnog broja vakcina. Zbog toga se zemlje koje nemaju dovoljno vakcina bore da nabave ovakav lek. Ovaj lek se daje pacijentima koji nisu hospitalizovani a sprečava progresiju bolesti. Smanjujete opterećenost bolnica a sprečavate da pacijent dobije tešku fazu bolesti. On je isključivo za one pacijente koji imaju lake i umere simptome bolsti a imaju visok rizik da dobiju teže oblike korone. Daje se pozitivinim pacijentima, isključivo najdalje 10 dana od pojave simptoma”, objasnila je ona.

Napomenula je da se lek se daje u obliku infuzije samo jednom u dnevnoj bolnici ili kovid ambulanti.

“Sledeća količine ovog leka stižu tokom aprila i maja”, potrvdila je za TV Prvu direktorka RFZO Sanja Škodrić

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten + twenty =