EVO KAKO DA IZBEGNETE PREJEDANJE…

Savremen život, malo kretanja i dani pod stresom, često dovode do nesvesnog prejedanja. Previše hrane u sebe unosimo kada smo nezadovoljni, depresivni, pod pritiskom. To rade mnogi i svi imaju isti izgovor – takav je tempo života.

pixabay.com

E, pa možda je vreme da promenite tempo, poradite na sebi i počnete da uživate.

Ako su u centru vaše pažnje nakupljeni kilogrami, postoji jednostavan recept koji od vas ne zahteva odricanje, a daje savršene rezultate. I ne, nije dijeta. Reč je maloj promeni – o smanjenju porcija.

Kako se to radi, ali bez gladovanja?

Primenite strategiju kojom ćete smanjiti broj kalorija, a uz to ćete biti siti i srećni. Dobar početak da postanete osoba koja je zadovoljna svojim životom.

Pre starta dajte sebi dva tri dana da se pripremite, a to podrazumeva čitanje deklaracija na ambalaži hrane koju konzumirate, gde je navedena tačna hranljiva vrednost u 100 grama ili miligrama određenog proizvoda.

Tako ćete saznati koliko u tome što jedete ima belančevina, ugljenih hidrata i masti. A tu je i broj kalorija.

Ženama u proseku treba oko 2.000 kalorija dnevno. Zato dobro pogledajte koliko određene “zdrave” namirnice imaju kalorija, pre nego što se bacite na njih.

Kada vam je čitanje deklaracija postalo rutina, počnite sa svojim planom “bušna kašika”.

PRAVILO 1: Povrće na jednoj polovini tanjira
Povrće sadrži veliku količinu vode i vlakana, a istovremeno je siromašno kalorijama. Upravo zbog toga je važno tokom perioda mršavljenja.

PRAVILO 2: Proteini su važni
Proteini su magični i čine da se duže osećate sitim. Zato ih jedite tokom čitavog dana. Ima ih u mahunarkama, kuvanim jajima, siru, ribi.

PRAVILO 3: Voda pre obroka
Ovo je jednostavan trik kojim ćete smanjiti broj unetih kalorija. Ako baš niste za vodu, onda pre glavnog jela uvek pojedite supu ili salatu, tako ćete u sebe uneti manje hrane.

PRAVILO 4: I tanjiri su važni
Knjiga “Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life” doktora Brajana Vonsinka, direktora Laboratorije za hranu i brendove na Univerzitetu Kornel u Americi, postala je omiljena među nutricionistima zato što se zasniva na istraživanju koje je pokazalo, da zamislite, ne treba da koristite manje tanjire ako želite da oslabite, ali zato morate da vodite računa o boji tanjira iz kojih jedete.

pixabay.com

“Dugo se smatra da boje podstiču ili umanjuju količinu hrane koju ćemo pojesti. Ali, ne postoji jedna boja tanjira koja čini da ljudi manje jedu, već je bitna i boja hrane koju jedete. Treba da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kojem je ta hrana servirana. Recimo, ako bele ugljene hidrate posluže na tanjiru tamne boje, dobijate veliki kontrast koji čini da vrlo brzo postajete svesni kolika je vaša porcija. Bez tog kontrasta, unećete 18 odsto više hrane”, objasnio je dr Brajan Vonsink. Idealna porcija treba da zauzme četvrtinu vašeg tanjira, zapamtite to.

PRAVILO 5 Budite koncentrisani na hranu koju jedete
Kada ste rešili da jedete, postavite sto, sedite i jedite. Grickanje ispred TV-a, uzimanje hrane za radnim stolom, grickanje s nogu, samo doprinosi tome da pojedete mnogo više nego što vam treba. Kada jedete brzo, vaš organizam nema vremena da vam pošalje poruku da je sit, pa zato jedete više, pokazala su istraživanje Medicinskog fakulteta Harvard univerziteta.

PRAVILO 6: Dajte sebi prostor za uživanje
Malo čokolade ili koka-kole neće uništiti vaš plan za gubitak kilograma. Ispunite sebi želje, sve dok je umereno. Nagradite se zato što ste rešili da učinite nešto dobro za sebe. Osećaćete se srećnije, bićete emotivno ispunjeni, a nećete imati grižu savesti. Jer, skidamo kilograme da bismo uživali u životu i bili zdravi, ali ako u tom procesu nema sreće, možemo vrlo lako opet da stignemo do prejedanja. Zato, budite umereni u svemu, pa i u restrikcijama.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

izvor: Promo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − two =