Loše spavate i dođe vam da “iskočite iz kože”? Znakovi da treba da proverite štitnu žlezdu

Štitna žlezda proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa njen neuravnotežen rad može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Sedećih osam simptoma česti su znakovi da vam štitna proizvodi previše ili premalo hormona.

1. Promene u spavanju

Nesanica može biti znak da štitna proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kom štitna ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Neobjašnjiva teskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da uzrokuje napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitne, mogu se pojaviti osećaj mentalne “zamagljenosti”, potištenost, zaboravnost i poteškoće s koncentracijom.

3. Promene u probavi

Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitna nije dovoljno aktivna. Prekomerna aktivnost štitne ima suprotan učinak, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivost creva i učestale stolice.

4. Opadanje kose

Proređivanje kose i posebno obrva može biti znak bolesti štitne. I premalo i previše aktivna štitna žlezda ometa ciklus rasta kose, koja može oslabiti i pojačano opadati.

5. Prekomerno znojenje

Osećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štine žlezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo “pregreva”.

6. Neobjašnjive promene u telesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može uzrokovati debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete imati pojačan apetit, a gubiti na težini.

7. Osećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitne, često se javlja osećaj prevelike energetske “napregnutosti”, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca.

8. Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitne. Ako pak štitna proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i može da traje duže. Problemi sa štitnom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + 20 =