OVO je najbolja hrana koju možete da podarite svom organizmu!

Iako poslednjih godina za najzdravije namirnice važe “moderne” bobice, zrnevlje i biljke za koje do skoro nismo ni čuli, niti znamo gde imaju da se kupe, stara, dobra, jeftina hrana i dalje spada u neke od najboljih koje možete da podarite svom organizmu!

U nastavku vam donosimo listu 20 supernamirnica, prave superhrane, koja je široko dostupna i cenom pristupačna, a lako ju je svrstati na praznični meni i ne ostati gladan!

pixabay.com
pixabay.com

Prokelj
Iako je često na glasu kao neukusno i mrsko povrće, prokelj pripremljen s lukom i maslinovim uljem kao prilog jelima postaće vam draži od krompira. Ujedno, ima nizak glikemijski indeks i odličan je izvor vitamina C i antioksidanasa, a sadrži i glikozid sinigrin, koji podstiče samouništenje ćelija raka.

Karfiol
Kao i prokelj, karfiol je iz porodice kupusnjača, gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljenih hidrata i niskokaloričan je, a sa mnogo fitonutrijenata koji imaju višestruke pozitivne efekte.

Masline
Masline nisu visokokalorične, bogate su gvožđem i bakrom, imaju značajne količine vitamina E, a sadrže i ceo niz fitohemikalija, koje značajno doprinose zaštiti organizma. Maslinovo ulje je gotovo jednako efektno kao i sam plod.

pixabay.com
pixabay.com

Sočivo
Zrnasta mahunarka koja se uzgajala još u kameno doba bogata je kalcijumom i beta-karotenom. Kombinovanjem sočiva s različitim žitaricama u istom obroku dobija se uravnotežen sastav aminokiselina.

Avokado
Tropsko voće poreklom iz Srednje i Južne Amerike, prema legendi, ima čarobne moći. U stvarnosti, avokado je dobar izvor bakra i vitamina E koji štiti od raka dojke i prostate.

Jaja

Svako jaje ima šest grama proteina i samo 72 kalorije. Korisna je informacija da belance ne sadrži holesterol, a smatra se idealnim izvorom proteina, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim razmerama. Jaja su ujedno dobar izvor kolina, luteina, gvožđa, vitamina B2, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D i vitamina E. Saznajte i sve posledice nedostatka vitamina B12 – Alchajmer, vrtoglavice, zaboravljanje!

Orasi

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno da poboljša vaše zdravlje. Orasi sadrže dvostruko više antioksidanasa, pa su zaista “ultrasuperhrana” jer pomažu organizmu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala. Sadrže i kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

pixabay.com
pixabay.com

Pomorandže

Dostupna tokom cele godine, pomorandža je pristupačna, hranljiva, zdrava i odličnog ukusa. Jedna pomorandža sadrži gotovo 100 odsto preporučene dnevne vrednosti unosa vitamina C i čak 170 različitih fitonutrijenata koji sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka.

Jabuke

Jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća, ali i najzdravija. Godišnje bi svako trebalo da pojede oko 40 kg jabuka, što iznosi oko 600 kalorija, isto kao litar mleka. Bogata je vitaminima A, B1, B2 i C, od minerala je najbogatija kalijumom i fosforom, a sadrži i gvožđe i kalcijum. Najbolje ju je jesti sirovu.

Zeleni čaj

Već hiljadama godina, zeleni čaj je vrlo cenjen napitak u azijskim zemljama, ne samo zbog svog osvežavajućeg i aromatičnog ukusa, nego i zbog toga što može da smanji rizik od nastanka niza bolesti. Dve šoljice zelenog čaja dnevno su sasvim dovoljne da poboljšate svoje zdravlje.

Crni pasulj

Pasulj je namirnica puna vlakana, a crni sadrži čak 15 g vlakana i najbolje se kombinuje sa žitaricama, ima visoku hranljivu vrednost i preporučuje se u mnogim dijetama.

pixabay.com
pixabay.com

Kivi

Kao i jabuke, i kivi se naziva supervoćem. Prepun je vitamina, minerala, antioksidanasa, vlakana i smatra se visokovrednom namirnicom. Zanimljivo je da sadrži više vitamina C od citrusa.

Kelj

Kelj je istovremeno energetski vrlo prihvatljiv za sve koji paze na unos kalorija, a nutritivno bogat različitim vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Savetuje se da ga pripremate kuvanjem na pari budući da se pritom ne gube nutritivno važne komponente.

Đumbir

Biljka poreklom iz Kine koja se koristi već hiljadama godina kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje. Bogat je mineralima i vitaminom C, a pomaže i pri problemima sa želucem.

Batat

Slatki krompir, poznat i kao batat, ima manje kalorija od običnog belog krompira. Obiluje beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu žutu ili narandžastu boju, i proteinima koji pružaju antioksidativnu zaštitu.

Banane
Kremasta, slatka i bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima, banana je voće koje obožavaju sve generacije. Vrlo je dobar izvor vitamina B6 i dijetalnih vlakana, vitamina C, kalijuma i mangana.

pixabay.com
pixabay.com

Smeđi pirinač

Bogat izvor nužnog magnezijuma, a sadrži ga čak tri i po puta više nego beli pirinač. Bogat je vitaminom B1 i vlaknima, nikotinskom i folnom kiselinom.

 

Spanać

Spanać je lako varljiva namirnica bogata vodom i niske energetske vrednosti. Najveća vrednost spanaća je bogatstvo mineralnih sastojaka i vitamina, a zbog izrazito zelene boje naziva se “kraljem povrća sa hlorofilom”.

Grčki jogurt

Pravi grčki jogurt nastaje izvlačenjem surutke posebnom metodom i ne sme da sadržavi dodate šećere, zaslađivače ili materije za zgušnjavanje. Osim što je ukusan, pun je proteina.

Ćureća prsa

Meso ćuretine ima manje masnoća od piletine, svinjetine ili govedine, a njegova najvažnija zdravstvena prednost je to što je odličan izvor proteina. Malo više od 100 grama osigurava 65 odsto dnevnih potreba za proteinima, a ujedno je i izvrstan izvor neophodnog selena.

Izvor: jutarnji.hr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × 2 =