Ovo je recept za magični napitak! SLATKA DIJETA JE HIT

Sigurno će vam pomoći!

 

pixabay
pixabay

 

Med pokreće metaboličke promene koje smanjuju želju za slatkim i omogućuju trošenje masti tokom noći, tvrdi nutricionista Majk MekInes, tvorac medne dijete. Nakon dugogodišnjeg istraživanja on je zaključio kako jedinstvena kombinacija šećera u medu čini tu namirnicu savršenom za mršavljenje.

 

Tokom medne dijete možete bez griže savesti da uživate u porodičnom ručku, grickalicama i poslasticama koje su obično zabranjene – uključujući puding, hleb, kolače, čak i keks – ali pod uslovom da su napravljeni sa medom, a ne šećerom. Zamena šećera medom tokom dana i stavljanje kašike meda u tople napitke pre odlaska na spavanje isključuje mehanizme u mozgu koji podstiču žudnju za slatkim. Čak i navodno zdrave namirnice s malo masti su vrlo često prepune skrivenih šećera i belog brašna (koje telo brzo pretvara u šećer). To znači da je šećer u krvi na maksimalnim nivoima celog dana.

Korisnost meda u ishrani potvrđuje i nutricionista iz DZ “Palilula” Milka Raičević.

“Med je zdravija opcija od šećera i sadrži manje kalorija, a odavno je dokazano i njegovo antivirusno i antiseptično delovanje. Med povoljno deluje na izbacivanje toksičnih materija iz organizma, ima antibakterijsko delovanje i, zavisno od vrste, u ograničenim količinama deluje povoljno na creva, sistem organa za varenje, disajne puteve. Ipak, ni sa medom ne treba preterivati, dovoljna je jedna do dve kašičice na dan. Zbog iskoristljivosti najbolje je uzeti med na kašiku, a onda popiti toplu vodu ili mleko, a ne mešati med u tečnost”, ističe nutricionista.

– Med sadrži brojne mikronutrijente koji utiču na to kako se on razgrađuje u telu. Mnoga istraživanja su pokazala da, nakon što popijete šolju čaja ili pojedete jogurt zaslađen sa malo meda, nivo šećera u krvi pada, a ne raste.

– Med daje energiju za fizičke vežbe. Obnovite svoje zalihe “goriva” tako što ćete u bočici vode razrediti kašičicu meda i pijuckati dok vežbate.

Ne morate da kupujete najskuplji med, ali ga nabavite od pouzdanog proizvođača. Jeftin med može da bude razređen šećernim sirupom.

– Med nije namenjen samo zaslađivanju kolača i poslastica. Upotrebite ga u prelivu za salatu, s maslinovim uljem i sirćetom ili pomešajte sa svežim sirom.

– Važno! Nemojte da jedete više od četiri kašike meda na dan. Previše kalorija (64 kcal po kašici) će imati suprotan efekat i prouzrokovaće gomilanje suvišnih kilograma.

– Med leči mamurluk. Uzmite jednu kašiku sa vodom pre izlaska, jednu pre spavanja i 2-3 kašičice čim se probudite – u vodi, na hlebu od celovitog brašna, jogurtu ili bez ičega.

U mednoj dijeti treba da izbegavate skrivene šećere, pa čak i one u nemasnim mlečnim proizvodima

Kako bi medna dijeta bila delotvorna, za početak je šećer potrebno potpuno zameniti medom. Svaki gram šećera koji pojedete pretvara se u dva grama masti, zato iz ishrane izbacite šećer, zaslađenu hranu i veštačke zaslađivače.

Dan počnite jednom kašikom meda u šolji tople vode. Zatim zamenite šećer medom u kafi, čaju, žitaricama i svemu što kuvate. Imajte na umu kako je med dvostruko slađi od šećera, pa će vam trebati dvostruko manja količina. Ako želite da smršate, jedan od najvažnijih koraka jeste da 30 minuta pre nego što odete u krevet popijete šolju tople vode s jednom kašikom meda. Ipak, pripazite da ne preterate jer će prevelika količina meda takođe da povisi nivo šećera u krvi, a time i nivo insulina.

Glikemijski indeks meda u proseku je oko 55, što je umerena vrednost i može se preporučiti i dijebetičarima, ali u ograničenoj količini.

Dijeta će biti delotvorna jedino ako izbegavate prazne kalorije, koje se nalaze u prerađenoj hrani. Dakle osim što valja izbjegavati slatkiše poput keksa i kolača, takođe je potrebno preskočiti čipseve, gazirana pića i prženu i prerađenu hranu.

Od ugljenih hidrata treba da birate samo nerafinisane, a ni njih ne treba jesti previše.

Na primer, rafinisano belo brašno (kojeg ima i u belom hlebu i testenini) jeftino je i ima duži rok trajanja, ali sadrži vrlo malo hranjivih materija i brzo se apsorbuje u telu povisujući nivo insulina. Integralni hleb, testenina i smeđi pirinač bogati su vlaknima, pa su dobri za probavu i duže zadržavaju osećaj sitosti. Ukoliko zamenite belo brašno integralnim, znatno ćete pridoneti uravnoteženju nivoa insulina u krvi.

Takođe treba pripaziti da namirnice bogate ugljenim hidratima čine manje od četvrtine obroka. Belančevine i povrće trebali bi da popune tu prazninu, a porcije ugljenih hidrata ne bi smele da budu veće od šake.

Tako svakog dana ne bi trebalo pojesti više od dve kriške integralnoga hleba ni više od šest pirinčanih krekera. Prazninu možete popuniti povrćem bogatim skrobom, na primer batatom (ali ne više od jednog na dan), bundevom ili šargarepom. Pokušajte da jedete više mahunarki (pasulj, bob ili sočivo) kako biste se zasitili i ako ne jedete krompir. Oni su takođe zdraviji izvor belančevina nego meso ili jaja.

Jedan dan u nedelji trebalo bi da izbegavate sve oblike testenine, hleba, brašna, pirinča i žitarica, a to će vam znatno sniziti nivo insulina. Od mlečnih proizvoda važno je da izaberete punomasne jer je u proizvodima sa manjim udelom masnoća najčešće puno više šećera radi boljeg okusa.

Mlečni proizvodi su jako važan izvor kalcijuma, ali s njima ne treba preterivati jer biste mogli vrlo brzo da nakupite kalorije, naročito ako je reč o “lajt” verziji, koja je puna skrivenih šećera.

Svaki dan jedite dve voćke na dan. Birajte one sa niskim udelom ugljenih hidrata. Voće je uvek bolje pojesti celo nego popiti sok od njega.

Pravilni obroci

Svaki obrok trebao bi da sadrži belančevine kako biste duže bili siti i uneli manje praznih kalorija. Birajte ribu, piletinu bez kože, svinjetinu bez masnoće, govedinu ili jaja.

Zabranjeno

Nemojte jesti krompir. Ukoliko želite da smršate, treba da ga potpuno izbaciti iz ishrane, bilo da je reč o pečenom, kuvanom ili (što je najgore) u obliku čipsa. Krompir veoma povisuje nivo insulina.

Salata i povrće

Možete da ih jedete u neograničenim količinama jer su bogati vlaknima. Tokom držanja medne dijete preporučuje se da se pojede od šest do devet porcija povrća svakog dana.

 

 

 

 

Izvor:Alo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 − thirteen =