Prva srpska investicija u Egiptu: Uskoro početak proizvodnje

Delegacija Srbije i egipatski partneri u Kairu i Šarm el Šeiku razgovarali su o realizacija prve srpske investicije u Egiptu

Radi se o izgradnji fabrike za proizvodnju dezinfekcionih sredstava kompanije “Sigma” iz Crvenke, koja uskoro treba da započne proizvodnju u toj zemlji.

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović rekao je da je na konferenciji istaknuta neophodnost sklapanja bilateralnih ugovora i ugovora o slobodnoj trgovini Srbije sa Egiptom i ostalim članicama Arapske lige.

On je kazao da Srbija i Egipat imaju ugovore o slobodnoj trgovini sa EU, ali da je međusobna trgovina opterećena visokim carinama, koja za pojedine proizvode dostiže i 50–60 odsto. 

“Zato je, na primer, ukupna godišnja trgovinska razmena Srbije i Egipta oko 100 miliona dolara, što je premalo u odnosu na potrebe i mogućnosti. Budućnost ekonomija Srbije i zemalja Arapske lige leži u slobodnoj trgovini”, poručio je Stevanović. 

Samit i konferencija su održani pod pokroviteljstvom predsednika Egipta i Arapske lige, radi sagledavanja mogućnosti za investiranje u arapske i afričke zemlje i jačanja međunarodne saradnje. 

Pored članova Arapske lige, događajima su prisustvovali gosti iz ostalih afričkih zemalja, kao i iz celoga sveta. 

Nakon ovih skupova održani su brojni B2B sastanci naše delegacije sa predstavnicima kompanija koje žele da sarađuju sa Srbijom.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − twelve =