Prednost namirnica kao što su jogurt, krastavac, zobena kaša i kelj je, između ostalog, i u tome što održavaju gustinu i zdravlje kostiju.
Kvalitetna ishrana je ključna za kosti, naročito posle menopauze. Nakon 50. godine, zbog hormonalnih procesa kroz koje prolazi žensko telo, gustina kostiju naglo se smanjuje, pa se povećava mogućnost padova i lomova. Zato je važno u tom periodu života dodatno obogatite ishranu namirnicama koje će na prirodan način održavati zdravlje kostiju.
Ipak, treba imati na umu da uz ishranu treba redovno kontrolisati stanje kostiju, držati se saveta stručnjaka i uzimati terapiju ako je potrebna u slučaju osteoporoze.
Svakodnevno, koristite namirnice koje će vašem telu dati dovoljnu količinu kalcijuma, koga možete konzumirati kroz mlečne proizvode, pre svega sireve, kefir ili jogurt, zobenu kašu, orašaste plodove, a ne zaboravite i lisnato zeleno povrće, poput kelja i brokolija.
Isecite luk i kelj propržite na maslinovom ulju, pa stavite u blender kako biste dobili kašastu smesu. Ako želite, možete na vrh staviti i kašiku pavlake, stvar ukusa.
Pileća prsa i beli luk
Prsa premažite belim lukom i ispecite. Proteini iz mesa i kalcijum iz povrća idealna su kombinacija.
Breskve i jogurt
Krema od voća po izboru u kombinaciji sa grčkim jogurtom odlični su izvor kalcijuma i vitamina.
Testenina
Birajte testo od celih žitarica bogatih kalcijumom i kombinujte ga sa paradajzom ili sirom.
Ne zaboravite na kretanje
Kosti na pravilno i umereno opterećenje reaguju povećanjem gustine. Zbog toga bi bilo dobro odvojiti svaki dan po 30 minuta za jednostavnu šetnju, a stepenice će biti od koristi, zdravije su od liftova.