Susam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svetu, a sigurno i najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja. Prema zapisima koji datiraju od 3500. godine pre naše ere, kulture susama prostirale su se duž obala Eufrata i Tigra.
Najstariji dokazi o postojanju susama nalaze se u Britanskom muzeju, na pločama ispisanim klinastim pismom iz 2000. godine p.n.e. Na njima je zabeležen vavilonski ep o stvaranju sveta “Enuma eliš”, u kome Herodot piše: “U Asiriji i Vavilonu nema maslinovog ulja, tamo troše ulje dobijeno od susama. Ta biljka dosegne visinu stabla”.
Čuvena je rečenica: “Sezame, otvori se!” Iako dečja mašta smatra da se radi o čarobnoj rečenici koja otvara vrata pećine sa blagom, ona se zapravo odnosi na osobinu mahuna susama da se, kada u potpunosti sazru, otvaraju vrlo eksplozivno, pri čemu semenke susama izlaze napolje.
Izgled i sastav biljke
Susam je visoka, uspravna, jednogodišnja biljka koja ima okrugle listove sa dubokim žilama i belim ili ružičastim cvetovima. U periodu od tri do pet meseci uzgoja, može da dostigne visinu do dva metra. Plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena. Boja semena varira od bele do crne, a najkvalitetnije ulje se dobija iz belih semenki.
Jedan pogled na nutritivni sastav susama otkriva riznicu prepunu hranjivih sastojaka. Među nutrijentima se ističu dva jedinstvena sastojka: susamin i susamolin. Ova jedinjenja pripadaju grupi dijetalnih vlakana poznatih kao lignani, koji imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska, i povećavaju nivo vitamina E.
Susamin takođe štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Semenke su bogate belančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Sadrže 45-60 odsto ulja koje se cedi za upotrebu u kuhinji, a njegova vrednost je u tome što ulje unutar semenki predstavlja mešavinu estera glicerola sa oleinskom i linolenskom kiselinom. Ulje sadrži vitamine A, B1, B6 i E.
Konzumacija susama se preporučuje uz hranu kao što su žitarice ili mahunarke, kojima poboljšava aminokiselinski sastav.
Lekovito dejstvo
Biljka susama se tradicionalno upotrebljava za lečenje raznih nečistoća na koži, a za unutrašnje lečenje kao laksativ i tonik. Listovi deluju adstrigentno, bogati su sluzavim sastojcima, pa se često upotrebljavaju u lečenju dečjih tegoba kao što su: kolera, dijareja, dizenterija, katar i tegobe sa bešikom. Koren biljke se tradicionalno upotrebljava u lečenju astme i kašlja.
Antioksidativno dejstvo susamovog ulja možemo porediti sa maslinovim uljem. Uvrštavanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo posledice autointoksikacije, uništavamo slobodne radikale, a ono je ujedno i antioksidant masnih kiselina. Sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterija i gljivica u organizmu i na koži, razna kožna oboljenja.
Ulje podstiče rad hormona kože, štiti kožu od sunčevih zraka, leči suvu i štiti osetljivu kožu, naročito kod pušača, jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke…
Susamovo ulje je odlično za masažu, kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje i reume. Ovo ulje pomaže i u lečenju jetre, želuca i creva, bubrega i bešike, slabog rasta kose, osteoporoze i karijesa. Semenke susama su dobar izvor vitamina E, pa se preporučuju dojiljama za jače lučenje mleka i deci u razvoju.
Seme susama višestruko je korisno po zdravlje, jača živce, podstiče rad srčanog mišića, suzbija gnojenje i ekceme, stvara odbrambene materije protiv raka, uništava gljivice, pa se upotrebljava u dijeti kod dijabetesa. U spoljnoj upotrebi se koristi i susamovo seme, i to kod tegoba sa hemoroidima i raznim čirevima.
Zapadna narodna medicina upotrebljava susam kao adstrigent, antioksidans, antianemik, diuretik i tonik, za jače izlučivanje mokraće i pojačavanje mleka kod dojilja.
Recepti
Čaj od listova susama
U pola litra vode staviti dve supene kašike suvih listova. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procediti. Pije se tokom dana umesto vode, nezaslađeno.
Protiv zatvora i opstipacije
Dve supene kašike semenki pomešati sa dve supene kašike meda i pojesti. Uzima se dva do tri puta tokom dana.
Protiv osteoporoze
Prepržiti dve do četiri supene kašike semenki i jesti tokom dana pomešane sa hranom.
Susam rolat
U posudu staviti četiri kašike meda, 100 grama margarina, 50 grama čokolade i 100 grama šećera u prahu. Otopiti na laganoj vatri.
Propržiti 200 grama susama i 100 grama seckanih oraha i dodati u masu. Izmešati da se masa izednači. Ostaviti da se ohladi i oblikovati u rolat. Seći na tanke kolutove.
Bela susam salama
Sastojci: 300 grama susama, 400 grama ratluka, 200 grama sitno seckanih žele bombona. Ispeći susam, ratluk dobro izgnječiti da postane glatka masa, a zatim u to dodati ispečeni susam i dobro sjediniti masu.
Podeliti na tri dela. Na masnom papiru oklagijom rastanjiti jednu lopticu. Uz ivicu posuti sitno seckane žele bombone i lagano saviti salamu. Kada se dobro stegne, iseći na kolutiće.