U Srbiji 300.000 ljudi radi od kuće: Da li dobijaju sve što im pripada?

Beograd — Rad od kuće sve više postaje uobičajeni način obavljanja rada za veliki broj zaposlenih.

Posle određenog vremena zaposleni su se, čini se, već navikli ali, da li su sasvim zaštićeni u novom radnom okruženju?

Posao na daljinu je u Srbiji uveden još 2014. godine, međutim svoju ekspanziju sigurno je doživeo sa pojavom vanredne epidemiološke situacije. Ipak, nema izgleda da će rad od kuće nestati sa normalizacijom uslova, s obzirom na to da se pokazao kao ekonomski efikasan.

“Poslodavci nisu morali da obezbeđuju topli obrok, odnosno da isplaćuju naknade za topli obrok i prevoz i mnoge druge uštede koje su naizgled sitne ali kad sagledamo koliki je broj radnika zaposlen, pa broj dana onda već imate ozbiljne uštede što se tiče poslodavca”, kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije za Prvu.

S obzirom na to da je rad od kuće u Srbiji više epidemiološka nego pravna mera, izgleda da se iz vida izgubilo nekoliko činjenica.

“Nije definisano na koji način će obezbediti zaštitu na radu ukoliko im se desi povreda, zatim ko plaća električnu energiju i druge stvari koje se dešavaju i ono što je njihov stalni trošak”, kazuje Mihajlović.

“Teško je govoriti o povredama na radu, mislim teorijski gledano je u redu, ali ako neko radi od kuće, može da se povredi ako istovremeno dok nešto radi na kompjuteru recimo kuva ručak pa se opeče, to je mogućnost da se neko povredi, ali to nije povreda na radu”, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

U inostranstvu je uobičajeno da poslodavac obezbedi sva neophodna sredstva za rad od kuće ili novčanu naknadu za to što zaposleni koristi svoju internet vezu, kompjuter ili slično.

Kako je kod nas?

“To je nešto što se apsolutno podrazumeva. Negde jeste, negde nije tako, teško je ući u to, jer postoje na desetine hiljada situacija gde se tako dešava”, kaže Atanacković.

Do promene Zakona o radu će u jednom trenutku sigurno doći, kako bi se stvorila idealna rešenja i za jednu i za drugu stranu. Prema evidenciji Saveza sindikata, trenutno je u Srbiji više od 300.000 onih koji rade od kuće.

b2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty + nineteen =