UŽIVO Napad kasetnim granatama; Na stotine hiljada mrtvih vojnika

Britanski Forin ofis izvestio je o smrti još jednog britanskog plaćenika u Ukrajini, a njegovo telo je pronađeno u jezeru sa vezanim rukama, preneo je Skaj njuz.

21:53

Nastavak ukrajinske kontraofanzive

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga nastaviće se i nakon što nastupi hladnije vreme kasnije ove godine, uprkos poteškoćama, izjavio je danas šef kijevske obaveštajne službe.

19:34

Aksjonov: Ruski PVO sistemi oborili dron na severozapadu Krima

Ruske snage PVO oborile su dron u severozapadnom regionu Krima, naveo je na svom Telegram kanalu premijer Krima Sergej Aksjonov.

“Snage protivvazdušne odbrane oborile su neprijateljsku bespilotnu letelicu u severozapadnom regionu Krima”, napisao je Aksjonov, prenela je agencija RIA Novosti.

On je zamolio građane da ostanu mirni i veruju zvaničnim izvorima informacija.

18:32

“Ukrajinci se predaju”

Ukrajinski vojnici sve češće se predaju jer ne žele da ispunjavaju zadatke za koje znaju da će se završiti njihovom pogibijom, rekao je bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

On je na svom blogu na Ju-tjubu rekao da broj onih koji se predaju raste iz dana u dan.

To se događa, kako je rekao, jer su loše obučeni, a potom su dobili naređenje koje se ne može ispuniti – da zauzmu utvrđene linije odbrane Rusa.

Ekspert navodi da na Zapadu ne govore istinu o onome što se događa na frontu.

“A istina je da je poginulo 400.000 ukrajinskih vojnika. To je neverovatno veliki broj”, rekao je Mekgregor.

17:06

Kraj? “Vojska je na ivici propasti”

Ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive iscrpela sve svoje obučene rezervne kadrove, rekao je bivši obaveštajac američke vojske Skot.

“Ukrajinska vojska je na ivici propasti, njeni dani su odbrojani. Ako se borbe nastave, krah ukrajinske vojske videćemo u ranu jesen”, naveo je Riter.

17:04

Kijev: Deklaracija G20 ”nije nešto čime se treba ponositi”

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da zajednička deklaracija G20 nije ”nešto čime bi se trebalo ponositi”, i kritikovalo je što se u njoj ne pominje napad Rusije na Ukrajinu.

”Jasno je da bi učešće ukrajinske strane (na sastanku G20) omogućilo učesnicima da bolje razumeju situaciju”, napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, koji je na svom profilu na Fejsbuku objavio fotografije teksta deklaracije sa delovima teksta koji su precrtani crvenom bojom, i ”ispravljeni” formulacijama koje odražavaju stav Kijeva da je žrtva ničim izazvane ruske agresije, prenosi Rojters.

Uprkos tome što je ukrajinska strana razočarana tekstom dekalracije, Nikolenko se zahvalio ukrajinskim saveznicima koji su pokušali da unaprede poziciju Ukrajine u deklaraciji.

Zemlje G20 su u tekstu deklaracije navele da se države moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija.

”U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, sve države moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorije, protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države”, navodi se u saopštenju.

U tesktu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu i rat koji još traje.

15:04

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Brodovi Crnomorske flote u toku proteklih nedelju dana uništili su tri ukrajina bespilotna polupodmornička čamca, koja su pokušala da napadnu Krimski most;

Avijacija Crnomorske flote uništila je četiri čamca jedinica za specijalne operacije ukrajinske vojske sa 50 vojnika u moru zapadno od Krima;

Oružane snage Rusije su od drugog do devetog septembra izvele šest grupnih napada na ukrajinske radio-tehničke obaveštajne objekte, kao i proizvodnju bespilotnih čamaca;

Oružane snage Ukrajine su 39 puta tokom nedelju dana bezuspešno slale u borbe jurišne odrede u cilju probijanja odbrane Rusije na području Rabotina i Verbovo u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine u zaporoškom pravcu nastavile su bezuspešne pokušaje probijanja odbrane ruskih snaga u rejonima Rabotina i Verbovo;

Ruska vojska je u toku nedelju dana u zaporoškom pravcu likvidirala više od 845 ukrajinskih vojnika i 27 tenkova, uključujući “čelindžer”;

Oružane snage Rusije u južnodonjeckom pravcu tokom nedelju dana odbile su četiri napada ukrajinske vojske, a neprijatelj je izgubio više od 1.230 vojnika;

U pravcu Hersona sprečeno je iskrcavanje neprijatelja na području ostrva Tendrovska kosa;

Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu u toku nedelje odbile 56 napada ukrajinskih snaga, likvidirano je više od 2.100 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Rusije su u pravcu Kupjanska nastavile da poboljšavaju taktički položaj u svojim zonama odgovornosti, odbijena su 22 napada;

Oružane snage Rusije su u krasnolimanskom pravcu tokom prethodnih nedelju dana likvidirale gotovo 355 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, uništile tenk i 12 artiljerijskih oruđa; PVO i sredstva za elektronsko ratovanje tokom prethodne nedelje presrela su 49 projekila “hajmars”, 3 navođene avio-bombe “jdam”, protivradarsku raketu “harm”, U toku protekle nedelje, PVO i sredstva elektronskog ratovanja uništila su i onesposobila 247 ukrajinskih dronova, uključujući 23 i u zapadnim regionima Rusije.

11:38

Kasetnim granatama na Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je šest kasetnih granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, Jasinovatu i Makejevku, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske snage su gađale dronovima i Hersonsku oblast. Za sada nije poznato da li ima povređenih ili stradalih u ovim napadima.

09:38

Britanci: Rusko preraspoređivanje ometa njihovu ofanzivnu sposobnost

Rusko ponovno raspoređivanje snaga na prvoj liniji radi pojačanja svojih “degradiranih” jedinica na jugoistoku Ukrajine verovatno ometa sposobnost Moskve da izvodi ofanzivne operacije u drugim područjima na prvoj liniji, kaže Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + fifteen =