Vujovićeva: Konstruktivni razgovori sa MMF-om o zelenim projektima

Beograd — Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Jan Kes Martejnom.

Razgovori su vođeni o rezultatima ministarstva u prethodnom periodu i aktivnostima koje se trenutno sprovode u oblasti zaštite životne sredine.

Tokom konstruktivnog razgovora, Vujović je navela da su sprovedene brojne aktivnosti u cilju unapređenja kvaliteta vazduha, a započeta je i realizacija kapitalnih projekata kako bi se u Srbiji uspostavio efikasan sistem za upravljanje čvrstim otpadom, i tretman otpadnih voda.

“Značajno je i što je Srbija po prvi put emitovala zelenu evroobveznicu, kojom je obezbeđeno milijardu evra. Ta sredstva će se koristiti isključivo za finansiranje predloženih zelenih projekata i podršku planu za zeleni rast”, rekla je Vujovićeva u razgovoru putem video-linka.

Vujovićeva je Misiji MMF-a predstavila i šta je urađeno kada je reč o regulativi.

Srbija je jedna od prvih zemalja Zapadnog Balkana koja je usvojila Zakon o klimatskim promenama, a trenutno se radi na izradi niza planskih dokumenata predviđenih ovim aktom. Usvojene su izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini a u pripremi su i drugi zakoni u kojima će biti transponovane evropske Direktive.

Razgovori sa Misijom MMF-a u Srbiji započeti su 11. oktobra, u okviru novog savetodavnog aranžmana “Instrument za koordinaciju politika” koji se sprovodi od juna 2021. godine.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − one =