Čedomir Antić: Čanak ruši ustav Srbije

Poređenje Katalonije sa AP Vojvodinom nema ni istorijskog, ni etničkog ni političkog osnova, poručili su danas iz političkog društva Napredni klub, koji istovremeno osuđuje ponašanje Lige socijaldemokrata Vojvodine i njenog lidera Nenada Čanka u vreme zaranjenog referenduma u toj španskoj pokrajini

U saopštenju Naprednog kluba, čiji je predsednik istoričar Čedomir Antić, podseća se da je tada na prostorijama LSV u Novom Sadu pored vojvođanske okačena katalonska zastava, a širom severne Srbije ispisani su transparenti “Vojvodina=Katalonija”, potpisani od neregistrovane organizacije “Mlada Vojvodina”.

“Poređenje AP Vojvodine sa Katalonijom nema ni istorijskog, ni etničkog ni političkog osnova. Katalonci su narod koji ima svoj jezik, koji je nekoliko puta glasao za svoju samostalnost i koji je igrao aktivnu ulogu, između ostalog, i u drugom svetskom ratu u borbi protiv fašizma”, navodi se u saopštenju.

AP Vojvodina je, kako se navodi, na drugoj strani zasnovana na netačnim tvrdnjama o eksploataciji pokrajine od Beograda.

Koncept vojvođanske nacije doživeo je debakl na prethodnom popisu. Čankova nekadašnja Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije (od raspada SFRJ samo LSV ) svoje federalističke težnje bazirala je na Ustavu iz 1974. godine, na osnovu koga su Vojvodini i vraćene nadležnosti tzv. ”omnibus zakonom” iz 2001. godine”, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je jugoslovenstvo “ligaša” neuporedivo sa katalonskim narodom i situacijom u ovoj, sada već, državi.

“Upozoravamo celokupnu javnost u Srbiji da LSV i Nenad Čanak svojim politikantskim ponašanjem svesno stvaraju tenzije ugrožavajući ustavni poredak u državi, a sve sa namerom da skrenu pažnju na sebe i pokušaju da izađu iz zone od jedan odsto podrške među građanima Srbije”, stoji u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − 5 =