Mali otkrio novi cilj – evo kolike plate i penzije bi mogli da očekujemo

Ministar finansija Siniša Mali ističe i da su prioritet svake odgovorne države njeni građani i poboljšanje kvaliteta njihovog života.

Dodao je i da je cilj Vlade da do kraja 2026. prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija oko 450 evra.

“Kao država, u 2023. imamo dva ključna izazova pred sobom, da zadržimo finansijsku disciplinu i radimo na ubrzanju rasta BDP-a. Pored toga, ključno je ono što ćemo uraditi kada je u pitanju reforma javnih preduzeća, pre svega u sektoru energetike. Izazovna će biti i nabavka povoljnih energenata za sledeću zimu. Predsednik Aleksandar Vučić i cela Vlada već rade na tome”.

Ovo je izjavio potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za portal 24sedam. Kako je objasnio, jedan od ključnih izazova biće i da Srbija diverzifikuje svoju nabavku energije.

“Inflacija jeste u nadležnosti Narodne banke Srbije, ali ono što je na nama jeste da vodimo računa da fiskalna politika koju mi vodimo i monetarna politika koju vodi NBS budu koordinisane i da tu ne bude nikakvog šuma. Moramo insistirati na dosadašnjoj čvrstini stava da se vodi računa o tome gde ide svaki dinar građana Srbije. Odgovorna ekonomska politika je iznad svega”, naglašava ministar.

Prema njegovim rečima, srpska ekonomija u Evropi grabi krupnim koracima napred.

“Privukli smo veliki iznos stranih investicija, više od četiri milijarde evra u 2022. godini, i ubrzano digitalizujemo našu privredu. Želimo da stvorimo šansu ljudima da pokreću svoje biznise, investiraju novac, a da sa druge strane, svi kao društvo, imamo korist od toga”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

12 + 16 =