Milijarder “moli” Ameriku: Zabranite kriptovalute

Čarli Manger, milijarder, potpredsednik Berkšir Hataveja i desna ruka Vorena Bafeta, pozvao je na zabranu kriptovaluta.

U nedavnom tekstu za “Vol strit džornal”, Manger je apelovao na američke vlasti da zabrane digitalne proizvode, rekavši da su oni poput ugovora o kockanju koji ciljaju na ugrožene investitore.

Mangerova nesklonost kriptovalutama zasniva se na nekoliko faktora.

Prvo, on ne veruje da se radi o hartijama od vrednosti, valutama ili robi, te stoga ne bi trebalo da podležu istim propisima kao tradicionalna finansijska sredstva. 

Drugo, on tvrdi da su kriptovalute prevara koja napada ciljane investitore. On takođe tvrdi da kriptovalute regulišu samo “države koje se takmiče u opuštenosti”, što ih čini rizičnom investicijom za prosečnog čovjeka. 

U članku, Manger poziva Kongres da sledi kinesko vođstvo i zabrani rudarenje i trgovanje kriptovalutama. Narodna Republika Kina zabranila je rudarenje i trgovinu kriptovalutama 2021. godine zbog zabrinutosti oko mogućih rizika, iako je protekcionizam i nemogućnost kontrole kretanja sredstava verovatno najznačajniji faktor. 

Manger ovo vidi kao neophodan korak za zaštitu običnih investitora od rizika povezanih s kriptovalutama. On tvrdi da bi američka vlada trebalo da zauzme sličan pristup kako bi zaštitila svoje građane. 

Uprkos Mangerovim čvrstim stavovima o digitalnim valutama, malo je verovatno da će ih američka vlada potpuno zabraniti u ovoj fazi, ocenjuje High Stakes db. Ova sredstva su postala neverovatno popularna poslednjih godina, sa sve većim brojem investitora koji žele da ulože u njih. Takođe, mnoge zemlje sada istražuju upotrebu kriptovaluta centralne banke i blokčejn tehnologije u različitim industrijama, što sugeriše da se trend prema digitalnoj imovini verovatno neće uskoro preokrenuti, prenosi Investitor. 

Čarli Manger nije usamljen u kritici kriptovaluta. Voren Bafet, njegov dugogodišnji poslovni partner, takođe je izrazio sumnju u budućnost digitalne imovine. Godine 2018. on je slavno opisao bitkoin kao “otrov za pacove na kvadrat”, tvrdeći da kriptovalute nemaju suštinsku vrednost i da nisu produktivna imovina. Drugi istaknuti investitori, kao što su Rje Dalio i Mark Kuban, takođe su izrazili slične stavove o dugoročnom potencijalu industrije. 

Uprkos skepticizmu nekih investitora, kriptotržište je nastavilo da raste poslednjih godina. Bitkoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, u novembru 2021. doživeo je skok na vrhunac svih vremena, podstaknut povećanim interesom institucionalnih investitora i kompanija. Osim toga, pojavile su se mnoge druge kriptovalute koje investitorima nude širi spektar mogućnosti za ulaganje u digitalnu imovinu. 

Iako je prošle godine bila loša za kriptovalute, one od početka godine beleže oporavak. Tako je samo bitkoin od januara svoju vrednost povećao čak 70 odsto.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × five =