“NEBO JE GRANICA” Plate carinskih agenata su do 1.500 evra mesečno, ali oni koji to rade kaže da su MALVERZACIJE MOGUĆE i sve zavisi od toga “KAKO SE KO SNAĐE”

Nakon hapšenja Aleksandra Jandrića carinskog agenta modne kompanije C&A koji se tereti se da je carinskim mahinacijama ojadio srpski budžet za više od 6,4 miliona evra, “Blic” je istraživao kolike su inače plate u ovom sektoru i da li je sa tom zaradom moguće luksuzno živeti.

– Plata carinskog agenta u Srbiji kreće se od prosečne oko 500. Dobar špediter može da ima opušteno 1.500 evra platu u ozbiljnim kompanijama. Iako je u pitanju državni posao, koliku će zaradu na mesečnom nivou imati carinski agent zavisi od kompanije za koju radi. Ono što je glavni uslov za sve da imaju položen državni ispit, a posle “nebo je granica” – tvrdi sagovornik iz jedne špedicije i objašnjava da se zarada kreira na osnovu “koliko ko radi”.

On objašnjava da je i to posao kao i svaki drugi i da se plate kreću i prema obimu poslova, iskustvu, kao i prema hijerarhiji. Kako kaže sam naziv “carinski agent” je širok pojam, i da sa tim zvanjem ne može da se generalizuju njegova mesečna primanja.

– Carinski agent je širok pojam. On može da bude i direktor i može da da sebi platu koliku hoće, tako da plaćanje sa samim nazivom profesije carinske, špediterske nema nikakve veze. Zavisi kakve su mu obaveze, koliko radi i šta mu je u opisu posla, a to nije svima isto – objašnjava on.

telegraf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 − four =