Nema gotovine za nekretnine: Nova pravila za plaćanje u kešu

Novi Zakon u Nemačkoj o primeni sankcija II (SDG) stupiće na snagu 1. januara 2023. godine.

Zakon je usvojen krajem maja 2022. godine. Izglasala ga je nemačka Vlada, a uticaće, između ostalog, na gotovinska plaćanja u nekim oblastima, prenosi Poslovni dnevnik.

Fenix magazin piše da mnogi potrošači za sada mogu da odahnu. Gotovina na bankomatima ili u supermarketu još nije na ivici izumiranja. Zakon o sprovođenju sankcija II prvenstveno je kreiran da bi se bolje borio protiv finansijskog kriminala u Nemačkoj. To uključuje pranje novca i poboljšano sprovođenje sankcija.

Ljudi koji vole da imaju mnogo gotovine u novčaniku ili su prethodno plaćali velike iznose novčanicama i kovanicama treba da budu oprezni. Zakon predviđa da se nekretnine, na primer, više ne mogu plaćati u gotovini. Ovo uključuje nekretnine, zemljište, kuće ili stanove. Prema SDG II, zabrana se takođe odnosi na kriptovalute i robu.

Posao pranja novca je ogroman, posebno u sektoru nekretnina. Zakon ima za cilj da tome stane na kraj. Ali o ograničenju gotovine za druge kompanije se takođe razgovara. U novembru 2022, savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozvala je na nova pravila za veće gotovinske transfere. Tražila je gornju granicu od 10.000 evra za gotovinska plaćanja. “Kupovina nakita ili satova u kešu za 30.000 evra uskoro bi trebalo da bude prošlost“, rekla je političarka.

Šta je pranje novca?

Prema Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, pranje novca je “krijumčarenje nezakonito stečenih sredstava u legalne finansijske i ekonomske tokove”. Pranje novca je krivično delo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + one =