Otkud mit o nemačkoj efikasnosti i dokle će da opstaje?

Berlin — “Nemac? Kod njega se zna red. On je pre svega efikasan.”

Kako je nastao stereotip da su Nemci posebno efikasan narod? Ima li tu istine? I zašto mit opstaje kad je sve više primera skandalozne neefikasnosti u Nemačkoj?

Kad Kristina Retgers počne rad sa inostranim studentima i klijentima, često želi da probije led igrom asocijacija. Koje pojmove povezuju s Nemačkom? I uvek se čuje isto: efikasnost, zemlja koja će se, poput mašine, uvek probiti

Nemačka efikasnost je stereotip koji nikako da nestane. Pogled u prošlost otkriva korene tog mita o efikasnosti, ali i kako se razvijala i ta vrlina i percepcija o toj osobini Nemaca.

Efikasnost bismo mogli da definišemo kao postizanje cilja s najmanje utrošenih resursa i vremena. U tome Nemačka uživa ugled već vekovima, ali mit poreklo vuče iz dva izvora.

Istoričar Džems Hovs, autor knjige „Najkraća istorija Nemačke“, izvor tom mitu nalazi u Srednjem veku kad je područje Porajnja postalo poznato po specijalizovanim proizvodima. “Tokom tog doba su bili slavni časovničari iz Majnca i kovači oružja iz Zolingena“, kaže on za DW.

Pruske vrline

Pruska, kraljevstvo na istoku izuzetno strogih protestantskih tradicija, smatra se drugim izvorom tog mita. Nju je glas o efikasnosti bio zbog birokratije i vojske. To je uveliko zasluga Fridriha Velikog, a ujedinjenjem Nemačke 1871. se ta praksa proširila čitavim carstvom. Pruske javne škole i profesionalna vojska bili su uzor i drugim državama zbog svoje tada moderne organizacije.

Pruska država 19. veka je lansirala “katalog vrlina“ koje je očekivala od državnih i vojnih službenika. Tu se posebno isticala tačnost, štedljivost, osećaj dužnosti, savesnost… Efikasnost se nije posebno navodila, ali se do nje dolazi već i zbrajanjem ostalih poželjnih osobina.

To se smatralo pruskim vrlinama. Istoričar Julijus Šopes ističe kaže da je potrajalo dok se te vrline nisu proširile među ostatkom stanovništva. “Ta rasprava o pruskim vrlinama je došla tek kasnije, krajem 19. stoleća kad se o tome počelo uopšte govoriti“, rekao je Šopes za Dojčlandfunk.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four + eight =