Pola sata do Novog Sada, dva do Zlatibora: Koje saobraćajnice će promeniti Srbiju?

Pre kraja godine gradiće se sedam auto-puteva, a možda i osam ili devet.

printscreen
printscreen

To je nedavno izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada ga je ugostila TV Prva.

Koji su ključni projekti na polju saobraćajne infrastrukture? U nastavku pišemo o nekima od njih.

Pruga: Od Beograda do Novog Sada za pola sata i 1.000 dinara

Takođe, Vučić je najavio da će za manje od godine od Beograda do Novog Sada moći da se stigne za dvadeset i nešto minuta vozom. Dodao je da će karta koštati oko 1000 dinara.

Predsednik je kazao da će građevinski pruga biti izgrađena mnogo ranije, ali da su potrebna dva ili tri meseca za testove kako bi mogla da se pusti u saobraćaj brza pruga. Naša zemlja će tako biti povezana i sa Budimpeštom i Bečom, kao i centralnom Evropom, istakao je on.

Srbija će, prema njegovim rečima, za tu prugu kupiti najlepše i najudobnije vozove u Evropi i najbrže će se stizati.

“Kupujemo švajrcarske Štadlerove dabl deker vozove sa najlepšim pogledom”, rekao je Vučić.

Podsetimo, u pitanju je pruga za brzinu od 200 kilometara na sat.

Do Zlatibora za dva sata

“Na Svetog Nikolu otvaram auto-put Čačak–Požega”, rekao je predsednik Vučić nakon sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

Dodao je da će se stizati do Zlatibora za najviše dva sata i 10 minuta, dok se sada putuje tri sata i 40 minuta.

Predsednik je, takođe, najavio da će biti ugovoren i nastavak gradnje auto-puta dalje od Požege do Boljara i da će odmah početi radovi, kao i da je dogovorena cena od oko 1,5 milijardi evra.

Digitalni auto-put

Moravski koridor činiće tri deonice: Pojate–Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac–Adrani u dužini 53,88 kilometara i Adrani–Mrčajevci–Preljina dužine 30,66 kilometara.

Najsavremeniji auto-put biće izgraden “na tri Morave”, a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije. Izgradnja telekomunikacionog koridora duž auto-puta podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na auto-putu, takozvane inteligentne transportne sisteme i drugo.

To je prvi digitalni auto-put u Srbiji, koji će, kako je ranije najavljeno, biti do sada najširi auto-put u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

“Na deonici od Pojata do Kruševca trenutno se izvode radovi na temeljima i stubovima na 5 mostova, dok su na preostalih 5 u toku pripremni radovi. Obišli smo i zemljane radove na pozajmištima odakle se vrši iskop materijala za izgradnju autoputa i zajedno sa izvođačem konstatovali da je dinamika intenzivirana”, istakao je direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić pre nekoliko dana.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × one =