Vozićemo se 200 kilometara na sat: Rusi završili tunel i vijadukt visok kao osmospratnica

Radovi na izgradnji vijadukta počeli su 1. novembra 2017. godine.

RŽD Internešnl završio je građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji od tri kilometra u plavnom delu Dunava i prvog tunela bez zastora “Čortanovci”, u okviru gradnje brze pruge na deonici Stara Pazova – Novi Sad, saopštila je danas ta ruska kompanija.

Radovi su, kako je navedeno u saopštenju, završeni više od pola godine pre planiranih rokova.

RŽD Internešnl navodi da su u aprilu oba objekta uspešno prošla inspekciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za usklađenost sa projektnim rešenjima.

Pre puštanja u rad vijadukta i tunela, što je planirano za kraj 2021. godine, biće izvedeni radovi na ugradnji kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka. Takođe, biće sprovedena ispitivanja pre puštanja u rad, koja su planirana za jesen.

Radovi na izgradnji vijadukta počeli su 1. novembra 2017. godine. Njegova dužina je tri kilometra, a visina pojedinih stubova 26 metara, što se može uporediti sa visinom osmospratnice.

Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela “Čortanovci” ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava.

Deo objekta se nalazi na strmom terenu i zato je, kako bi se osigurala pouzdanost objekta za vreme njegove izgradnje i korišćenja, bilo izgrađeno 20 zaštitnih konstrukcija protiv klizišta.

Tunel “Čortanovci” čine dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 km. Radovi na njegovoj izgradnji odvijali su se neprekidno od septembra 2017. godine i završeni su sedam meseci pre ugovornih rokova, naveo je ruski izvođač radova.

Neposredna izgradnja tunela trajala je tri godine. Probijanje se odvijalo istovremeno na četiri tačke dve cevi severnog i južnog portala.

U tunelu se trenutno odvija polaganje gornjeg stroja koloseka.

Prilikom izgradnje bile su korišćene napredne ruske i međunarodne tehnologije, koje su testirane, između ostalog i prilikom izgradnje olimpijskih objekata u Sočiju.

Rok za bezbedno korišćenje tunela koji je određen projektom je najmanje 100 godina.

Nakon završetka svih radova u skladu sa projektom, putnički vozovi će na deonici brze pruge Stara Pazova – Novi Sadi moći da razvijaju brzinu do 200 kilometara na čas, a teretni do 130 kilometara na čas.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + seven =