Zaplenjeno skoro 1.000 ruskih teretnih vagona

Finska je zaplenila skoro hiljadu teretnih vagona koji pripadaju ruskim kompanijama kao rezultat sankcija Evropske unije.

To pokazuju podaci finskog državnog železničkog operatera VR i navodi iz pisma Ruskih železnica u koje je Rojters imao uvid.

Pošto je finski VR počeo da redukuje železnički saobraćaj s Rusijom u aprilu, kada je Evropska unija uvela sankcije na isporuke ruskog uglja, sudski izvršitelji su zaplenili 865 vagona iz Rusije, piše u pismu Ruskih železnica upućenog u junu Ministarstvu saobraćaja.

Finske izvršiteljske vlasti su navele u izjavi za Rojters da su zamrzle imovinu nekoliko desetina ruskih i beloruskih fizičkih i pravnih lica, među kojima i imovinu transportnih firmi, u vrednosti od najmanje 82 miliona evra, u okviru sprovođenja sankcija EU.

Portparolka VR-a Taina Kuitunen potvrdila je u imejlu da u Finskoj ima “oko 800 jedinica sankcionisanih teretnih vozila u ovom trenutku” i da kompanija nastoji da što pre otpremi u Rusiju one koji nisu zaplenjeni.

Šef logistike u VR-u rekao je finskim medijima u martu da se u toj zemlji nalazilo oko 5.000 ruskih železničkih vagona kada je kompanija odlučila da obustavi saobraćaj s Rusijom i da su nameravali da ih vrate, ali su sudski izvršitelji naredili da se deo zapleni.

Zaplenjeni vagoni pripadaju kompanijama koje su ili direktno pogođene sankcijama EU ili čijim su akcionarima uvedene sankcije pa su odustali od vlasničkihg udela u firmama.

Iz Uralhem-Transa, čiji je bivši vlasnik Dmitrij Mazepin ustupio kontrolu nad kompanijom nakon što je u martu dospeo pod sankcije EU, nisu odgovorili na zahtev za komentarom, a ruska državna lizing kompanija GTLK, kojoj su uvedene sankcije EU, odbila je komentar.

Ruske železnice su takođe odbile komentar, a iz Ministarstva saobraćaja nisu odgovorili na Rojtersov upit.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 5 =