Struja na Kosovu poskupljuje 30 odsto i više?

Priština — Računi za struju građana tzv. Kosova za april mesec sledeće godine mogli bi da budu preko 30 odsto veći nego sada.

Ovo za Radio Slobodna Evropa potvrđuju zvaničnici Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS), uz tvrdnju da energetska kriza u Evropi direktno utiče na tzv. Kosovo.

“Povećanje će biti neophodno, preko 30 odsto, na osnovu postojećeg stanja. Ali šta će biti tokom zimskih meseci, kolika će biti potrošnja? Kolika će biti uvozna cena? Kakva će onda biti domaća proizvodnja? To određuje rast“, ​​kaže za Radio Slobodna Evropa portparol KEDS-a Viktor Bužala, prenosi Kossev.

Građani Kosova trenutno plaćaju najnižu cenu u regionu za potrošenu struju. Za jedan kilovat na sat plaćaju oko 6 centi.

Prema podacima Evropske agencije za statistiku, u Srbiji kilovat na sat košta oko 8 centi, u Severnoj Makedoniji takođe oko 8 centi, u Bosni i Hercegovini oko 9 centi, u Albaniji oko 9,5 centi i u Crnoj Gori najskuplje – oko 10 centi.

Prema zvaničnicima KEDS-a, očekuje se da se cena na Kosovu promeni do 1. aprila 2022. godine, kada Regulatorna kancelarija za energiju (RKE) sprovodi redovne preglede tarifa. Neki građani kažu da ne mogu da priušte poskupljenja.

Ćamil Nika, penzioner koji živi u Prištini, kaže da bi povećanje cene struje dodatno otežalo život, u vreme kada su cene drugih potrošačkih proizvoda već porasle.

“Pogotovo struja uopšte ne poskupljuje. Ovog meseca sam platio 71 evro. Ako struja poskupi, moram da spremim penziju da je platim. Primam penziju od 182 evra“, kaže Nika.

Ako struja poskupi za 30 odsto, njegov račun od 71 evro može dostići i preko 90 evra.

Idriz Fazliu kaže da je njegov račun za struju za oktobar bio 20 evra. Živi sam u kući i greje se na drva.

“Sve su cene udvostručene, sa šećerom, čajem i drugim stvarima, nema ništa jeftino. Svakim danom su sve skuplji. Kako da platimo uvećanu cenu struje?“, pita Fazliu.

Na tzv. Kosovu su poslednjih meseci značajno porasle cene osnovnih proizvoda.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, poskupljenja su počela u aprilu sa 1,2 odsto, da bi u septembru dostigla 4,9 odsto.

Najveća povećanja cena bili su za: hleb, ulje, šećer, brašno, voće i povrće.

Učetvorostručene cene uvozne energije

I pored zabrinutosti građana, u KEDS-u kažu da će poskupljenje struje biti neophodno, u slučaju da uvozne cene struje budu i dalje visoke.

Portparol KEDS-a Bužala kaže da se povećanje potrošnje na Kosovu primećuje od oktobra – što je, prema njegovim rečima, nateralo ovu kompaniju da uvozi struju po ceni od 4 do 5 puta skupljoj nego prošle godine.

“Na osnovu kalkulacija koje smo napravili – sadašnjih uvoznih cena – dodatni trošak će biti oko 60 miliona evra, ali se može povećati ili smanjiti, u zavisnosti od potrošnje i lokalne proizvodnje“, kaže Bužala.

Prema podacima KEDS-a, prosečna cena megavat-sata za uvoznu energiju u oktobru 2020. bila je 49 evra, za razliku od oktobra ove godine, kada je ova cena dostigla 242 evra.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen − ten =